Na diabetiky číhá o Vánocích řada nebezpečných pokušení. Problémem nemusí být jen cukroví a čokoládové kolekce, ale i smažený kapr nebo alkohol, jichž máme o svátcích hojnost.
Jak se vyhnout problémům
První zásadou je u jídla přemýšlet. Jestliže si nedokážete odepřít cukroví, omezte bramborový salát. Chcete si dát k jídlu sklenku piva? Pak už si nedávejte ke kávě vánočku.
Jezte malé porce a držte příjem sacharidů v normě. Nepřejídejte se, jezte pomalu, řádně kousejte, a jídlo si vychutnávejte. Před jídlem vypijte sklenici vody.
Začněte u receptů
U spousty druhů vánočního cukroví najdete také recepty na dia verzi. Nemusíte péct všechno dia, zkuste alespoň pár druhů. Uvidíte, že méně sladké cukroví zachutná celé rodině.
Zdravěji můžete nachystat i bramborový salát,třeba když připravíte jeho teplou verzi, která si vystačí s octovou zálivkou bez majonézy. Kapra nemusíte připravovat v trojobalu, ale zkusit ho upéct s trochou másla v troubě.
Místo alkoholu pohyb!
V případě, že máte předepsané léky na snižování krevního cukru, zeptejte se lékaře, zda vůbec můžete pít, a pokud ano, tak kolik alkoholu je pro vás bez rizika. Když vaše hodnoty krevního cukru nejsou vysoké, můžete si dát víno na přípitek, tři deci piva k jídlu a to by mělo být vše.
Na tvrdý alkohol a sladké likéry zapomeňte. Na co byste však zapomínat neměli, je pohyb. Každý den o svátcích si najděte čas na pořádnou procházku nebo zajděte do bazénu. .