chloubou vepřová se zelím, tak pro Rakousko to rozhodně je tafelspitz, což je hovězí špička vařená v zeleninovém vývaru.
Ingredience: 3 l vody, 1,25 kg hovězího masa, nejlépe květové špičky, 400 g hovězích kostí, 1 cibule, 4 mrkve, 1 menší pórek, 1 kořenová petržel, ½ celeru, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 40 g másla, sůl, špetka pepře, pažitka
Postup: Opereme kosti a dáme je vařit do osolené vody. Ideální jsou hovězí žebra a může jich být i o trochu více. Zhruba po půl hodině přidáme dobře oprané maso vcelku a vaříme dál.
Očistěnou petržel, 2 mrkve a celer nakrájíme na kostky, které orestujeme na pánvi.
Rozkrojíme cibuli a přidáme ji do zeleniny. Vše pohromadě ještě trochu obděláme a pak vše přidáme do hrnce. Vývar připravujeme pomalu, musí jen lehce probublávat. Když je maso úplně měkké, vyjmeme jej a vývar přecedíme.
Vařenou zeleninu už do něj nevracíme, ale uvaříme ve vývaru zbylé nakrájené mrkve. Zhruba po 15 minutách přidáme na kolečka nakrájený pórek a maso nakrájíme na 1,5 centimetru široké plátky, které ve vývaru prohřejeme. Tafelspitz dosolíme, přidáme celestýnské nudle a pažitku.