Suroviny:
1 l husího vývaru
200 g husích drobů
2 mrkve
1 petržel
½ bulvy menšího celeru
1 cibule
hrst hladkolisté petržele
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
špetka muškátového oříšku
100 g nudlí
sůl
Husí vývar:
2 kg husích kostí a drobů (skelet, křídla, krk, žaludek, srdce)
2 mrkve
1 petržel
1 cibule
½ bulvy menšího celeru
hrst čerstvého libečku
2 bobkové listy
sůl
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
Postup:
Do hrnce dejte kosti i vnitřnosti, přidejte zeleninu nakrájenou na velké klínky, celou neoloupanou cibuli a koření. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Pak plamen ztlumte na minimum a vývar táhněte 2–3 hodiny. Vysráženou pěnu a tuk odebírejte lžící. Poté vývar sceďte, z kostí oberte maso, droby nakrájejte na kousky.
Kořenovou zeleninu nakrájejte. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte zeleninu, cibuli, muškátový oříšek a vše opečte dozlatova. Zaprašte moukou do světlé jíšky, postupně přilévejte vývar a míchejte, aby se jíška rozpustila.
Přiveďte polévku k varu a vařte, dokud zelenina nebude měkká. Zvlášť uvařte nudle. Přidejte nakrájené droby a obrané maso, přilijte smetanu a krátce prohřejte. Podávejte s nudlemi, ozdobené čerstvou petrželkou. Ještě lépe chutná druhý den!