Plněná husa s jablky a švestkami je excelentní svatomartinský sváteční pokrm plný chutí, který okouzlí vaše hosty a spolehlivě každého z nich zasytí.
Ingredience:
● 1 husa (2–3 kg)
● 4 jablka
● 200 g sušených švestek
● 2 cibule
● 2 lžíce másla
● sůl
● pepř
● 1 lžíce rozmarýnu
Postup:
Husu či kachnu omyjte, osolte a opepřete. Jablka a švestky nakrájejte na kousky a smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí. Tuto směs naplňte do břicha husy. Břicho uzavřete ocelovou jehlou. Potřete husu máslem, posypte rozmarýnem a pečte při 180 °C asi 2,5 hodiny.
Občas podlévejte výpekem. Jako přílohu podávejte opečené brambory nebo bramborovou kaši. Další variantou je kaštanová nádivka z jedlých kaštanů. Kaštany uvařte v horké vodě, vyloupejte a namelte s houskou, mlékem, máslem, petrželkou a muškátovým oříškem.
Příprava: 3 hod
Cena: 600 Kč
Husa se švestkami a jablky zní opravdu lákavě, zejména jako sváteční pokrm. Mám pocit, že kombinace chutí musí být na talíři dokonalá!
Tohle vypadá jako skvělý recept na slavnostní oběd. Trocha švestek dle mého udělá husu ještě šťavnatější a ochucení rozmarýnem je super nápad!
Já miluju kombinaci sladkého a masitého v jednom pokrmu! Určitě bych zkusila přidat i trošku jablečného moštu na podlévání.