Cizrnová pomazánka vylepšená červenou řepou chutná nejlépe s čerstvým pečivem nebo kukuřičnými čipsy.
Suroviny – 440 g vařené cizrny – 250 g červené řepy – 1 lžíce mletého římského kmínu – 1 citron – 3 stroužky česneku – 60 g sezamové pasty tahini – 35 ml olivového oleje – sůl, pepř
Postup
1. Cizrnu si předem uvařte dle návodu. Řepy očistěte (neloupejte) a zabalte do alobalu. Položte je na vymazaný plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C doměkka, asi 50 minut.
2. Řepy nechte vychladnout a pak je nakrájejte na menší kusy.
Dejte do robotu, přidejte cizrnu, římský kmín, šťávu z půlky citronu plus trochu strouhané kůry, tahini pastu, rozmačkaný česnek, olivový olej a trošku soli a pepře. Důkladně rozmixujte do pomazánkové konzistence. Podle chuti dochuťte citronovou šťávou, případně solí a pepřem.
3. Před podáváním dejte na alespoň hodinu do lednice.