Suroviny:
1 konzerva sterilovaných bílých fazolí
4 menší červené řepy
¼ hrnku sezamové pasty tahini
¼ hrnku olivového oleje
1 stroužek česneku
šťáva z poloviny citronu
sůl
pepř
Postup:
Nejdřív musíte řepu upéct. Odřízněte zelený vršek i spodní kořínek, řepy omyjte a položte je jednotlivě na kus alobalu. Zakápněte je olivovým olejem, osolte a pak zabalte.
Vložte je do trouby vyhřáté na 190 ˚C a pečte přibližně 30–35 minut, poté řepu zkontrolujte. Pokud do ní nůž lehce zajede, je hotová.
Nechte lehce vychladnout a z řepy stáhněte slupku. Pokrájejte bulvy na poloviny, dejte do mixéru s ostatními surovinami a rozmixujte.
Během mixování používejte gumovou stěrku, aby se dobře rozmixovaly všechny přísady i ve spodní části mixéru. Hummus by měl mít hladkou strukturu bez větších kousků.
Hummus můžete podávat s kousky čerstvé zeleniny nebo třeba na plátcích bagety či na topinkách nebo krekrech. Chcete-li být kreativní, zkuste přidat třeba rozmarýn, bude voňavější.