Takto připravené hrušky se obvykle podávají jako dezert, s bylinkami či kořením, doplněné kopečkem šlehačky nebo zmrzliny. Dá se podávat i jako příloha ke zvěřině.
Potřebujete:
✿ 4 hrušky
✿ 0,7 l suchého červeného vína
✿ 6 lžic medu
✿ 1 lžíci třtinového cukru
✿ 1/2 lžičky mleté skořice (nebo 5 cm celé skořice)
✿ 1 hvězdičku badyánu
✿ 10 hřebíčků
✿ 2 kousky pomerančové kůry
1. Hrušky oloupejte (stopku ponechte) a zapíchejte do nich hřebíčky. V rendlíku hrušky zalijte vínem tak, aby byly zcela ponořené.
Přidejte med, cukr, koření, pomerančovou kůru a zahřejte na teplotu pod bodem varu. Za mírného perlení tekutiny táhněte asi 20 minut, občas hrušky otočte.
2. Vypněte plamen a měkké hrušky nechte ve víně vychladnout. Pak je vyjměte, dejte stranou a zbylé víno znovu přiveďte k varu a vařte, až se zredukuje na hustší omáčku. Hrušky do ní vraťte a nechte odpočinout v lednici.
3. Pošírovanou hrušku podávejte přelitou částí vinné redukce jako dezert se zmrzlinou, šlehačkou, ale třeba i naslano s plísňovým sýrem.
Tohle vypadá fakt dobře. Určitě to zkusím s tou zmrzlinou nebo šlehačkou, bude to super dezert.
Tohle je úplně super recept! Ještě jsem to nikdy nezkoušela, ale určitě to udělám.
Miluju hrušky na všechny způsoby a toto vypadá tak lákavě. Děkuji za inspiraci, hned to vyzkouším!
Wow, to fakt zní skvěle! Mám ráda kombinaci sladkého a koření, musím to zkusit.