Hrušky patří mezi nejméně dráždivé potraviny, které nevyvolávají alergie, jsou přijatelné skoro pro každého, vhodné jako dětská strava a také pro speciální diety.
To jsou dobré důvody, proč je začlenit do své stravy. Pokud to jde, dejte přednost těm domácím, ovoce z ciziny mívá množství nežádoucích látek.
Silná imunita
Hrušky jsou bohaté na antioxidanty a vitamin C, který příznivě působí na imunitní systém a patří k antioxidantům, takže pomáhá chránit náš organismus před negativním působením škodlivých volných radikálů, které poškozují zdravé buňky.
Zdravé srdce
Hrušky jsou cenným zdrojem draslíku, což má významný vliv na zdraví srdce, protože snižuje tlak a eliminuje tak vznik nebezpečných krevních sraženin. Dále zvyšuje průtok krve do celého organismu, tím se zlepšuje okysličení celého těla.
Funguje i jako regulátor tekutin v těle, takže udržuje tělo hydratované a zajišťuje rovnováhu základních tekutin v buňkách a orgánech.
Pro zdravé kosti
Vysoký obsah minerálů v hruškách – hořčík, mangan, fosfor, vápník a měď – jsou důležité pro zdraví kostí a hrají značnou úlohu v prevenci osteoporózy.
Lepší trávení
Jedna hruška (140 g) obsahuje asi 5 g vlákniny, která reguluje pohyby střev a tím předchází zácpě stejně jako průjmu. Podporuje i vylučování žaludečních a trávicích šťáv a to vše hraje významnou roli v prevenci rakoviny tlustého střeva.
Štíhlý pas
Pokud právě držíte redukční dietu, jsou hrušky skvělou volbou. Jedna má průměrně 80 kalorií a skoro nulové procento tuku a v porovnání s ostatními druhy ovoce i málo cukrů.
Výše zmíněná vláknina prodlužuje pocit sytosti, čímž se snadno vyhnete nechtěnému mlsání mezi hlavními jídly.