Tradiční anglický, nepečený dort. Ideální sladká tečka, jestliže chcete své hosty ohromit, jak vzhledem dezertu, tak jedinečnou chutí.
Suroviny:
5 velkých hrušek
750 ml bílého suchého vína
500 ml hruškového džusu
275 g krupicového cukru
12 tobolek drceného kardamomu
2 cm čerstvého zázvoru (oloupaného a nakrájeného na plátky)
2 svitky rozlámané skořice
Krém:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání 40%
200 g bílé čokolády
80 ml hruškovice
½ vanilkového lusku
Na dokončení:
500 ml smetany ke šlehání 40%
250 g cukrářských piškotů
4 lžíce nasekaného kandovaného zázvoru
hobliny bílé čokolády na ozdobení
1 lžíce moučkového cukru
Krok za krokem:
1. V kastrolu smíchejte všechny základní ingredience kromě hrušek. Kořeněnou směs pomalu zahřívejte a za stálého míchání nechte důkladně rozpustit cukr.
2. Přidejte celé oloupané hrušky a přiveďte je k varu. Dejte na hrnec pokličku a vařte je zhruba 35 minut doměkka. Vychladlé hrušky dejte i s nálevem na 3 hodiny do lednice.
Pak z nich vymačkejte veškerou šťávu a nálev vařte 15 minut, až se svaří na sirup. Přeceďte, rozdělte na polovinu a uložte do lednice.
3. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu, hruškovici a 60 ml vody. Přimíchejte dužinu z vanilkového lusku. Po vychladnutí do čokolády zašlehejte mascarpone a dejte na 3 hodiny do chladu.
4. Hrušky podélně rozkrojte, vykrojte jádřince, stopky, dužinu a nakrájejte na plátky.
5. Důkladně si vyšlehejte smetanu a přidejte do ní trochu hruškového sirupu. Přidejte ji k vychladlému čokoládovému krému.
6. Do hlubší skleněné mísy vyložte část piškotů. Pokropte je částí sirupu, poklaďte hruškami a potřete vekou vrstvou čokoládového krému. Přidejte zbylé hrušky, kandovaný zázvor a hobliny bílé čokolády.
Rychlý trifle s malinami
Tento vrstvený dezert je určen pro oslavy a významné události. Co do něj patří a jak ho servírovat?
Suroviny:
cukrářské piškoty
300 ml malinového kompotu
140 g červeného dortového želé
1 pudinkový vanilkový prášek
500 ml mléka
300 ml smetany ke šlehání
kakao
cukr
Postup:
Na želé použijte šťávu z konzervy a připravte ho podle návodu. Vmíchejte maliny a nechte ve skleněné míse vychladnout.
Do mléka nasypte pudinkový prášek a cukr. Po zhoustnutí směs nalijte do jiné mísy a nechte za občasného zamíchání zcela vychladnout.
Do sklenic vyskládejte piškoty. Na ně navrstvěte želé a přelijte vychladlým pudinkem. Přidejte bohatou vrstvu vyšlehané šlehačky, tu ozdobte malinami, případně posypte kakaem a dejte do lednice.