K snídani si můžete dopřát sacharidy bez výčitek svědomí. Hrušky navíc čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Tímhle koláčem se blýsknete i při slavnostnějších příležitostech.
Potřebujete:
Na těsto:
160 g hladké mouky, 60 g cukru krupice, 1 žloutek, 60 g másla + na vymazání formy, špetku soli, vodu dle potřeby
Na náplň:
100 g plnotučného tvarohu, 200 g žervé, 1 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, 3 hrušky, 50 g vlašských ořechů, 2 lžíce tekutého medu
Postup:
V misce smíchejte prosátou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a asi 3 lžíce studené vody. Vypracujte hladké těsto, které nechte zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
Koláčovou formu vymažte máslem a vložte do ní rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje, propíchejte povrch vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 °C .
V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce a vanilkový extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, poklaďte rozpůlenými, oloupanými hruškami. Povrch posypte nasekanými ořechy a zakapejte medem. Dopečte v troubě asi 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý. .