Suroviny:
Na těsto:
250 g másla
400 g hladké mouky
1 lžička soli
3 lžíce práškového cukru
voda
1 vejce
2 lžičky krystalového cukru
Na náplň:
1,2 kg modrých hroznů
2 lžíce citronové šťávy
150 g krystalového cukru
kukuřičný škrob
Postup:
Hrozny omyjte a zbavte slupek. Připravte si dvě misky. Do jedné vytlačte dužinu z bobulí, do druhé odkládejte prázdné slupky. Slupky propláchněte, abyste je zbavili případných jadérek a nechte odkapat.
Dužinu přelijte do rendlíku a na středním ohni přiveďte k varu. Dužina by se měla za krátko rozvařit a vytvořit hroznovou kaši.
Kaši přeceďte přes sítko do větší misky. Vmíchejte citrónovou šťávu, cukr, škrob a hroznové slupky. Vše dobře promíchejte a dejte povařit, dokud nedostanete tužší vínově červenou směs.
Nechte vychladnout. Mouku prosejte, přidejte sůl, cukr a studené kostičky másla. Rukama zpracujte na drobenku, do které postupně po lžících přidávejte ledovou vodu. Zpracovávejte, dokud se těsto nespojí.
Pak je rozdělte na poloviny, každou zabalte do potravinářské fólie a vložte na 15 minut do mrazničky. Na pomoučněném vále vyválejte první polovinu těsta na cca 30 centimetrový kruh a přeneste ho do máslem vymazané koláčové formy (26 cm).
Přečnívající kraje odřízněte. Koláč potřete vajíčkem, pocukrujte a dejte péct na 45 minut. Vychladlou hroznovou směs navrstvěte formy.
Druhou polovinu těsta vyválejte do kruhu, od středu směrem k okrajům udělejte zářezy. Plát dejte na formu a těsta na okrajích uzavřete a vytvarujte do vlnek. Potřete rozšlehaným vajíčkem, pocukrujte a dejte péct asi na 60 minut.
Hroznový koláč se proslavil na začátku 60. let v New Yorku, ale přinesli ho sem Italové z Neapole. Odrůdu hroznů concord, ze kterých se dělá, u nás nekoupíte, ale klidně je nahraďte červenými hrozny.
To vypadá fakt zajímavě! Nikdy sem netušila, že se dá udělat takový koláč z hroznů. Určitě to zkusím někdy upéct, i když s jinou odrůdou hroznů.