Slaný cuketový chleba je výborný sám o sobě, ale vyšperkovat si ho můžete i pomazánkou nebo plátkem šunky či sýra.
Suroviny – ½ hrnku kukuřičné mouky – 1 a ½ hrnku špaldové mouky – ½ balení prášku do pečiva – 1 lžička jedlé sody – 1 lžička soli – ½ lžičky pepře – 2 lžíce slunečnicových semínek – 3 vejce – ½ hrnku slunečnicového oleje – 2 hrnky nastrouhané cukety – 2 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu – 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky – 1 svazek jarní cibulky
Postup
1. Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience. V jiné míse rozšlehejte vejce s olejem. Přidejte nastrouhanou cuketu, nakrájenou jarní cibulku, rozmarýn a petrželku.
2. Cuketovou směs po částech vmíchejte do moučné směsi a dobře promíchejte, až se všechny suroviny spojí. Těsto nalijte do silikonové chlebové formy (nebo klasické formy, kterou vystelete pečicím papírem) a uhlaďte stěrkou.
3. Chleba vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte zhruba 45 minut, až bude kůrka zlatavá a křupavá. Propečenost ověřte špejlí.