Hrášková polévka zachutná malým i dospělým. Ricotta ji navíc krásně zjemní.
Ingredience:
500 g mraženého hrášku
1 střední cibule
1 stroužek česneku
1 brambora
750 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
200 ml smetany na vaření
1 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
špetka muškátového oříšku
4 krajíce bílého nebo celozrnného chleba
200 g ricotty
Postup:
Chleba nakrájejte na malé kostičky a nasucho nebo s trochou oleje ho opečte na pánvi.
Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova (cca 5 minut).
Přidejte na kostičky nakrájenou bramboru a nasekaný česnek.
Přidejte mražený hrášek a zalijte zeleninovým vývarem (nebo vodou). Přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut, dokud brambory nezměknou.
Použijte tyčový mixér nebo přelijte do stolního mixéru a vše rozmixujte pěkně dohladka.
Vraťte polévku zpět na plotnu a přidejte smetanu. Osolte, opepřete a případně dochuťte muškátovým oříškem.
Polévku nalijte do talířů, na každý talíř přidejte lžíci ricotty a několik křupavých krutonů.
Wow, to zní fakt zajímavě. Už dlouho jsem chtěla zkusit něco novýho. Díky za tip!
Hrášková polévka s ricottou zní lákavě! Určitě ji vyzkouším, hrášek mám ráda snad v jakékoli podobě.