Tahle klasika nikdy nezklame.
Ingredience:
300 g žlutého hrachu
500 g uzeného kolena
1 cibule
2 mrkve
2 nasekané stroužky česneku
2 lžíce sádla
1 bobkový list
sůl a pepř
ocet
Postup:
Hrách propláchněte vodou a přes noc namočte. Uzené maso rozkrájejte a dejte do velkého hrnce. Přidejte 1,5 litru vody a vařte asi hodinu. Vývar sceďte.
Cibuli nakrájejte najemno, oloupanou mrkev na kolečka.
Do hrnce s masem přidejte na sádle osmahnutou cibuli, poté nakrájenou mrkev a česnek, krátce orestujte. Přidejte hrách a bobkový list. Polévku zalijte vývarem z masa. Vařte 30–40 minut.
Maso z polévky nakrájejte na kousky a vraťte zpět. Dochuťte solí, pepřem a případně lžící octa.
U nás doma jsme vždy vařili hrachovku s kousky klobásy, ale tahle verze s uzeným kolenem zní taky super. Těším se, až ji vyzkouším.
Wow, to vypadá fakt chutně! Uzený maso miluju a hrachová polévka je skvělá na zahřátí v zimě. Určitě to zkusím.
Zrovna tenhle recept mi připomněl babičku, dělávala tu nejlepší hrachovku s uzeným. Musím to vyzkoušet, snad se mi povede stejně dobře, jako jí!