Pokud budeme zahušťovat moukou, osmahneme ji na polovině másla, vmícháme tuto jíšku do polévky, prošleháme a 15–20 minut provaříme.
Suroviny:
250 g suchého zeleného hrachu
250 g uzené prorostlé slaniny i s kůží (např. gazdovské)
1,5–2 litry vývaru z uzeného masa nebo vody
2 snítky saturejky
60 g másla + 2 lžíce na krutony
1 cibule, 2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce sušené majoránky
1 bageta
majoránka a petrželka na ozdobení
Postup:
Hrách zalijeme studenou vodou a necháme přes noc namočený. Pak slijeme, hrách propláchneme a zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme kůži i polovinu slaniny a snítku saturejky a přivedeme k varu. Vaříme asi hodinu a půl (v tlakovém hrnci necelou hodinu).
Mezitím na másle osmahneme cibuli a česnek, přidáme do hrnce a společně dovaříme. Odstraníme kůži, slaninu a saturejku a pořádně rozmixujeme. Potom prolisujeme přes jemné síto a zahustíme moukou. Slaninu nakrájíme a vrátíme do polévky.
Nakonec dochutíme česnekem utřeným se špetkou soli, osolíme, opepříme a okořeníme sušenou majoránkou, necháme přejít varem a vypneme. Zbylou slaninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme na pánvi dokřupava.
Kostky pečiva lehce pokapeme rozpuštěným máslem a opečeme na pánvi nebo v troubě dozlatova a dokřupava. Polévku podáváme s plátky slaniny, krutony a bylinkami.