Hovězí Wellington poprvé připravili na počest vítězství vévody z Wellingtonu v bitvě u Waterloo. Dnes se připravuje v několika verzích, my vám přinášíme klasický recept s jemnou hovězí svíčkovou.
Suroviny:
0,5 kg hovězí svíčkové
1 balení listového těsta
90 g parmské šunky
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
1 vejce na potření
Na náplň:
300 g žampionů
hrst hladkolisté petržele
1 lžíce oleje
sůl
pepř
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou masa. Ostrým nožem z něho odstraňte všechny bílé části a ze všech stran ho osolte a opepřete. Poté ho co nejtěsněji zabalte do potravinářské fólie tak, aby vznikl malý váleček. Ten dejte asi na dvě hodiny do lednice.
2. Mezitím si připravte houbovou směs. Žampiony očistěte a nakrájejte je včetně nohou na co nejmenší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte do něho nakrájené houby a několik minut je poduste.
Jakmile změknou, stáhněte je z plamene a přidejte do nich nadrobno nasekanou petržel. Směs osolte a opepřete.
3. Po dvou hodinách vyjměte váleček masa z fólie, vložte ho do rozpálené pánve s kapkou oleje a ze všech stran ho osmažte, maso se zatáhne a zůstane pěkně šťavnaté.
Poté ho nechte alespoň částečně vychladnout a po celém povrchu ho potřete dijonskou hořčicí.
4. Na potravinovou fólii vyskládejte plátky šunky, na ni rozprostřete houbovou směs a doprostřed položte váleček masa. Maso opatrně zabalte do šunkového kabátku.
5. Listové těsto vyválejte na dostatečné velký obdélník, celou jeho plochu potřete vajíčkem, doprostřed umístěte maso zabalené v šunce a zabalte ho.
Ujistěte se, že těsto nemá žádné díry, a náplň tak při pečení nevyteče ven. Celý povrch těsta opět potřete vajíčkem a vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C.
6. Po 20 minutách zvyšte teplotu na 190 °C a maso pečte dalších 10 minut. Hotovou roládu vyjměte z trouby a nechte ji při pokojové teplotě ještě asi 15 minut odpočinout, krásně se tak propojí všechny chutě.
Australské masové koláčky
Při výrobě těchto šťavnatých koláčků z listového těsta se protinožci inspirovali v Anglii. Recept na tradiční britský masový koláč si přetvořili k obrazu svému.
Suroviny:
500 g listového těsta
800 g hovězího masa
2 cibule
4 stroužky česneku
100 g čedaru
2 chilli papričky
1 mrkev
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce sladké papriky
1 lžička oregana
1 lžíce oleje
sůl
pepř
Jak na to?
V hrnci rozehřejte olej a přidejte do něho maso nakrájené na malé kostičky. Ze všech stran ho opečte a poté ho vyjměte a dejte stranou. Do hrnce vhoďte nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev a několik minut je smažte.
Nasypte k nim třtinový cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Následně přidejte prolisovaný česnek, sladkou papriku, nakrájené chilli papričky, rajčatový protlak, oregano a maso. Vše dobře promíchejte, zalijte asi 0,5 l vody nebo vývaru a osolte a opepřete.
Zakryjte poklicí a za občasného míchání duste asi 1,5 hodiny. Maso rozmělněte a promíchejte ho s omáčkou. Listové těsto rozválejte na plát silný asi 5 mm. Plech na muffiny vymažte máslem a do otvorů vkládejte kolečka těsta.
Do nich rozdělte náplň a zasypejte ji čedarem. Každý košíček přiklopte kouskem těsta, potřete vajíčkem a propíchněte vidličkou. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte je asi 20 minut dozlatova.
Tip!
Na náplň se nejlépe hodí lehce prorostlé maso, například kližka.
Jo, tohle Wellington maso musí být nářez. Fotky vypadaj super, už mi teče slina. Tolik práce s tím ale bude, uvidíme, jestli to zvládnu 😀
To musí být paráda, když se to všechno takhle spojí dohromady! Chci to určitě zkusit uvařit. Děkuju za super recept!
Uau, to vypadá na něco, co musím zkusit! Líbí se mi takovýhle recepty, kde se něco balí do těsta. Díky za inspiraci 🙂
Článek se mi moc líbil. Možná vyzkouším ten Hovězí Wellington, i když mi to přijde trochu komplikovaný. A ty australský masový koláčky zní taky dobře!