Stir-fry (čti: styr fráj, doslova „míchej a smaž“) je čínský rychlý a zdravý způsob přípravy pokrmů na pánvi wok. Jako příloha se hodí nudle nebo rýže.
Potřebujete:
✿ 300 g hovězí kýty
✿ 200 ml vývaru
✿ ½ brokolice
✿ 2 mrkve
✿ 2 stroužky česneku
✿ 2 lžíce sójové omáčky
✿ 1 lžíci cukru
✿ 1 lžičku škrobu
✿ 1 lžíci sladkého vína
✿ 1 lžíci sezamového oleje
✿ 1 lžičku chilli vloček
✿ 2–3 žampiony
✿ 3 lžíce oleje
1. Maso očistěte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je marinovat do směsi sójové omáčky, sezamového oleje, cukru, škrobu a vína na 30 minut. Odleželé maso zbavte přebytečné marinády.
2. Brokolici a mrkev očistěte, brokolici rozeberte na růžičky a mrkev nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Ve woku rozpalte 2 lžíce oleje, přidejte česnek, chilli a krátce orestujte. Přidejte maso bez marinády, zprudka orestujte dozlatova a vyjměte.
3. Do woku přidejte zbylý olej, brokolici, mrkev, houby na plátky a prudce orestujte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a povařte asi 5–8 minut. Přidejte maso, promíchejte a ihned servírujte.
Stir-fry je vždycky dobrý, hlavně když je tam nějaká ta brokolice a mrkev. A hovězí kýta do toho? Jo, to je můj šálek čaje!
Tento stir-fry vypadá skvěle! Myslím, že bych mohla vyzkoušet tuto čínskou kuchyni a přidat vlastní twist s různými zeleninami.
Miluji stir-fry, zvlášť když je s hovězím a spoustou zeleniny! Přijde mi, že je to rychlé, chutné a zdravé jídlo, ideální pro pracovní večery.