Typické francouzské jídlo připravované dlouhým dušením vyniká dokonalou harmonií chutí.
Suroviny na 6 porcí – 1 kg hovězí kýty – 750 ml červeného vína – 1 cibule – 4 stroužky česneku – 2 bobkové listy – 8 kuliček pepře – čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián) – 3 lžíce olivového oleje – 150 g slaniny – 200 g mrkve – 15 nakládaných cibulek – 2 lžíce másla – 150 g žampionů – sůl – střik koňaku (asi 20 ml)
Postup
1. Maso nakrájejte na kostky, cibuli a mrkev na kolečka. Dejte do mísy, přidejte všechno koření a zalijte vínem. Nechte přes noc marinovat.
2. V hrnci vyškvařte slaninu s olivovým olejem. Přidejte cibulky, mrkev a opečte dozlatova. Vyjměte a opečte maso s plátky česneku. Přidejte osmaženou cibuli s mrkví, slaninu, koření z nálevu a zalijeme vínem z marinády. Osolte a přiveďte k varu. Zakryjte a nechte probublávat asi 150 minut.
3. Půlky žampiónů osmahněte na másle a krátce před koncem dušení přidejte do hrnce. Nakonec zjemněte koňakem.