Tento tradiční francouzský recept si nejlépe vychutnáte s pečivem nebo bramborovou kaší.
Potřebujete:
✿ 1 kg hovězího zadního
✿ 100 g slaniny
✿ 1 mrkev
✿ 1/4 celeru
✿ 1 cibuli
✿ 2 stroužky česneku
✿ sůl, pepř
✿ 1 bobkový list
✿ 250 g žampionů
✿ 16 malých cibulek
✿ 0,75 l portského vína
✿ olivový olej
✿ hladkou mouku
1. V hrnci na troše oleje osmažte slaninu, přidejte mrkev a celer nakrájené na kusy, nakrájenou cibuli a nechte opékat. Když je zelenina měkká, přidejte plátky česneku a ještě chvíli opékejte.
2. Obsah hrnce přendejte do misky, maso nakrájejte na kostky, obalte je v mouce smíchané s pepřem, do hrnce dolijte olej a maso zprudka opečte.
Podlijte portským, přidejte zeleninu, bobkový list, osolte a duste poloodkryté na velmi mírném ohni asi 2 hodiny.
3. Žampiony očistěte a s cibulkami je vložte na plech s pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě při 180° 40 min. 20 minut před koncem vaření je přidejte k masu. Podávejte posypané bylinkami.