Hovězí oháňka je velká pochoutka a dušená s mrkví a fazolkami chutná jako od šéfkuchaře.
Potřebujete:
✿ 1 kg hovězí oháňky
✿ 150 g slaniny
✿ 2 cibule
✿ 3 mrkve
✿ 200 g fazolových lusků
✿ 100 ml červeného vína
✿ olej
✿ 3 lžíce másla
✿ 2 lžíce hladké mouky
✿ 2 větvičky rozmarýnu
✿ 2 bobkové listy
✿ pepř, sůl
1. Oháňku nasekejte na kusy a hodinu nechte naloženou ve studené vodě. Pak vodu osolte, přidejte 1 rozkrojenou cibuli, 1 nakrájenou mrkev, pepř a vařte při nejnižší teplotě asi 3 hodiny. Vyjměte maso a vývar udržujte horký. Z másla a mouky zatím připravte jíšku.
2. V kastrolu rozpalte olej s máslem a opečte kousky slaniny. Pak přisypejte druhou nasekanou cibuli, opečte dozlatova a přidejte 2 nakrájené mrkve. Opékejte dozlatova, přilijte víno, nechte ho odpařit, vložte maso a opečte ho.
3. Zalijte částí vývaru, přidejte lusky, bobkový list, rozmarýn a za občasného podlévání vývarem duste při nejnižší teplotě ještě asi 2 hodiny. Maso vyjměte, šťávu se zeleninou zahustěte jíškou a povařte. Vyjmeme koření a podávejte s brambory.