Suroviny na 6 – 8 porcí:
1 kg hovězí kližky
250 g slaniny
300 g cibule
chilli papričky
česnek
2 l hovězího vývaru
houby čerstvé nebo sušené
rozmarýn
tymián
100 g cukru
1 l černého piva
pepř
sůl
škrob
Postup:
Na vyškvařené slanině orestujeme cibuli dotmava a poté i maso nakrájené na větší kousky.
Až se maso zatáhne, přidáme podle chuti nasekané chilli papričky, prolisovaný česnek, podlijeme vývarem, přidáme houby (sušené i s vodou, ve které jsme je krátce namáčeli), svazek rozmarýnu s tymiánem a přivedeme k varu.
Mezitím si na pánvi utavíme z cukru karamel. Ten zalijeme pivem a necháme v něm rozvařit. Poté ho přidáme do hrnce k masu a pod pokličkou dusíme dvě až tři hodiny.
Až maso změkne, dochutíme omáčku pepřem, solí a lehce zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě. Krátce provaříme a můžeme podávat.