800 g hovězího masa 5 cibulí 80 g čerstvých hub olej 60 g hladké mouky 1 balení rajčatového protlaku 1 česnek vývar nebo voda sladká paprika, kmín, pepř a sůl Postup: Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji.
Zaprášíme ji mletou paprikou, přidáme hovězí kližku nakrájenou na malé kousky, vše osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme rozetřený česnek a dusíme pod pokličkou téměř doměkka. Pak trochu zvýšíme plamen a všechnu šťávu vydusíme do tuku.
Maso zaprášíme moukou, za stálého míchání orestujeme a podlijeme vodou nebo vývarem. Přidáme očištěné houby nakrájené na kousky a protlak, promícháme, guláš povaříme, aby houby změkly, a na závěr ho dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem.