Suroviny:
750 g hovězí kližky 2 lžíce másla 2 cibule 100 g slaniny 400 ml červeného vína 250 ml vývaru na podlití 2 bobkové listy 1 lžička nového koření, drceného pepře ½ lžičky drceného jalovce pár snítek tymiánu malý kousek citronové kůry 50 g rajčatového protlaku 2 plátky chleba 2 lžíce švestkových povidel sůl
Postup: Maso nakrájíme na kostky a osolíme. Na rozpuštěném másle necháme nejprve zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Pak přihodíme nakrájenou slaninu a opečeme ji. Nakonec přidáme nakrájenou kližku a opečeme ze všech stran.
Podlijeme červeným vínem a vývarem, přidáme koření, bylinky, citronovou kůru a rajský protlak a necháme pod pokličkou dusit.
Když je maso již téměř měkké, odebereme trochu omáčky do misky a nadrobíme k ní střídku ze dvou krajíců chleba na zahuštění omáčky. Dobře rozetřeme na hladkou kaši a potom vmícháme zpátky k masu. Guláš dochutíme povidly a vaříme do úplného změknutí.
.