Při sbírání hub neuškodí si dát stranou menší houbičky a naložit je do láku. Ty větší pevné můžete nakrájet na plátky.
Potřebujete:
✿ 1 kg tvrdších hub
✿ 4 bobkové listy
✿ 8 kuliček černého pepře
✿ 8 kuliček nového koření
✿ 4 hřebíčky
✿ stroužek česneku
✿ 3,5 dl vody
✿ 1 lžíci soli
✿ 165 ml kvasného octa
✿ 2 lžičky krystalového cukru
1. Houby očistěte a případně nakrájejte. Do kastrolu nalijte vodu, přidejte přelomené bobkové listy, nového koření, hřebíček, česnek a pepř. Nakonec přisypejte sůl, vše promíchejte a přiveďte k varu.
2. Do vroucího nálevu přidejte nakrájené houby, promíchejte, znovu přiveďte k varu a vařte 5 minut. Pak k houbám přilijte ocet a přisypejte cukr. Přiveďte k varu, vařte 4 minuty a odstavte.
3. Nechte spadnout pěnu, promíchejte a naplňte houby s lákem do čistých skleniček asi 1–1,5 cm pod okraj a zavíčkujte. Houby musí být zcela ponořené. Sterilujte v hrnci při 90 °C 25 minut.
No, já osobně bych toho česneku možná trochu přidala, protože miluju česnek. Jinak nápad s houbami je prostě parádní!
Tak tohle zní úplně super! Houby jsou moje oblíbený, a když se nakládaj, maj úplně jinou chuť. Určitě to zkusím doma.
Naložit houby do láku je praktický nápad. Zkoušela jsem to jednou, a byla jsem velmi překvapená, jak se mlsně tvářili moji hosté, když jsem je vytáhla na stůl.
Houby nakyselo jsou skvělý způsob, jak si uchovat chuť podzimu na zimu. Vždycky mě baví kombinovat různé bylinky a koření, aby výsledný nálev měl skvělou chuť.