Suroviny na 6 porcí:
1 plát chlazeného listového těsta
1 rozšlehané vejce
kmín na posypání
Na náplň:
2 lžíce oleje
2 najemno nasekané cibule
1 lžička kmínu 300-400g pokrájených lesních hub
sůl
čerstvě mletý pepř
2 vejce
1–2 lžíce smetany ke šlehání
strouhanka na zahuštění
Příprava:
Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Přidejte kmín, a až se rozvoní, přihoďte nakrájené houby.
Opečte je, osolte a opepřete, pak ztlumte oheň a duste asi 10 minut. Když jsou houby hotové a všechna tekutina vyvařená, zalijte vejci a nechte na mírném ohni provařit, aby směs zhoustla – potom přidejte strouhanku a nechte znovu provařit.
Náplň nechte dokonale vychladnout – měla by být ztuhlá a držet tvar. Na plát těsta rozložte náplň a závin zabalte – na střed plátu položeného na plechu s pečicím papírem dejte náplň tak, aby tvořila zhruba polovinu šířky těsta.
Střed pruhu náplně nechte vyšší a na stranách ji v dlouhých pruzích zploštěte.
Přes tyto pruhy překryjte volné kusy těsta a shora náplň přikryjte alobalem, obtočte ho okolo závinu a zastrčte pod něj (alobal udrží tvar závinu, který nemá spoj).
Pečte asi 15 minut, aby těsto zpevnilo, potom odstraňte alobal, těsto potřete vejcem, posypte kmínem, chcete-li, a dopečte ještě 5 minut nebo dozlatova.