Suroviny:
300 g ječných krup
150 g sušených hub
1 cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce sádla
½ lžičky drceného kmínu
1 lžička majoránky
sůl
pepř
Postup:
Kroupy a sušené houby namočte předem na několik hodin do vody. Kroupy poté uvařte v osolené vodě doměkka. Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a osmažte v něm nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesvětlá, zasypejte ji drceným kmínem a opékejte asi 30 vteřin.
Poté do hrnce přidejte přecezené kroupy a namočené houby s naběračkou vody, ve které byly namočené. Vše dobře promíchejte a dochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou. Na závěr kroupy osolte a opepřete podle chuti.
Takto ochucenou směs povařte za občasného míchání asi 5 minut. Poté ji rozprostřete do zapékací formy vymazané sádlem, uhlaďte povrch a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Tip!
Místo ječných krup můžete použít pohanku nebo bulgur.