Použijte čerstvé žampiony, ale v sezoně zvolte lesní houby. Bylinky přidejte podle chuti. K houbám se hodí tymián i petrželka.
Ingredience: 4 porce
● 200 g čerstvých žampionů
● 600 g brambor
● 3 lžíce Lučiny
● 1 stroužek česneku
● 1 lžíce nasekaných bylinek
● 1 šalotka
● sůl, pepř
● kmín
● 1 bobkový list
● 800 ml vývaru
● houby na zdobení
● 3 lžíce másla
Postup:
Žampiony nakrájejte na plátky, cibuli najemno a brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Stroužek česneku nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce másla. Opečte na něm cibuli, pak přidejte česnek a kmín. Nechte vše rozvonět a přidejte houby.
Opečte, vmíchejte brambory, vývar, bylinky a přiveďte k varu. Když jsou brambory měkké, polévku rozmixujte. Podle chuti ji osolte, opepřete a vmíchejte Lučinu. Polévku stáhněte z ohně, dál ji nevařte. Zbylé houby podle chuti opečte na zbylém másle. Osolte, opepřete a použijte je na dozdobení polévky.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 35 Kč