Suroviny:
Halušky
800 g brambor
300 g polohrubé mouky
rostlinný olej
parmazán
zakysaná smetana
sůl
Pesto
50 g medvědího česneku
30 g petrželové natě
60 g piniových oříšků
60 g strouhaného parmazánu
150 ml olivového oleje
1 ks citronu
sůl
pepř
Postup:
Brambory omyjte a oloupejte. Přibližně jednu polovinu brambor nastrouhejte na nejjemnějším struhadle a druhou polovinu na středním struhadle. Poté obě poloviny smíchejte a přidejte 250 g polohrubé mouky. Zamíchejte a směs osolte.
Do hrnce nalijte vodu, přidejte 1 pol. lžíci soli, 2 polévkové lžíce oleje a přiveďte k varu. Když voda v hrnci začne vřít, pasírujte do ní bramborové těsto přes haluškovač nebo si udělejte menší noky.
Hotové halušky, které vyplavou na hladinu, sbírejte děrovanou naběračkou a dávejte rovnou do mísy s pestem. Poté vše pořádně promíchejte.
Pesto si připravte tak, že do mixéru dáte všechny suroviny kromě oleje a citronu a mixujte 1–2 minuty. Poté za stálého mixování přilévejte olivový olej.
Nakonec pesto dochuťte citronovou šťávou, solí či pepřem. Halušky podávejte s kopečkem zakysané smetany. Navrch můžete nastrouhat hobliny parmazánu. Nejen tento recept najdete v kuchařce Pavla Berkyho, kterého znáte z MasterChefa.
Vzniklou směs nalijeme do formy a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Pokud se těsto nelepí na špejli, je bábovka hotová.