Rybí polévka je v Maďarsku něco jako národní poklad.
Ingredience na 4 porce:
1 kapr
2 bobkové listy
4 kuličky černého pepře
2 kuličky nového koření
3 cibule
1 mrkev
2 bílé papriky
2 brambory
4 lžíce oleje
1 lžíce mleté papriky
1/2 lžíce pálivé papriky
špetka uzené papriky
5 stroužků česneku
1 petržel
1/2 celeru
sůl
2 kapie
200 ml loupaných krájených rajčat
250 ml bílého vína
2 filety pstruha
pepř
Postup:
Kapra vykuchejte, odřízněte hlavu a ploutve. Vyřízněte žábry, aby se neporušila žluč. Kapra nakrájejte na 2cm podkovy a 4 nechte stranou. Hlavu a ořezy propláchněte.
Zalijte 2 litry vody, přidejte divoké koření, oloupanou, překrojenou cibuli a kořenovou zeleninu. Osolte a 60 min vařte. Přelijte přes cedník pro čirý vývar. Maso oberte od kosti.
Zbylé cibule nakrájejte nadrobno, kapie a papriky na nudličky a oloupané brambory na kostky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a s paprikovým kořením restujte 5 min. Přidejte prolisovaný česnek, rajčata a podlijte vínem.
Přiveďte k varu a zalijte vývarem. Vařte 10 min. Vsypte papriky, brambory, okořeňte a vařte 20 min. Pstruha nakrájejte na proužky. Přidejte do polévky spolu s podkovami a 10 min vařte. Nakonec vsypte maso z kapra.
Doba přípravy: 60 min
Cena za 1 porci: 50 Kč
Halászlé je skutečným klenotem maďarské kuchyně. Skvělá kombinace chutí a kouzlo tradiční přípravy mě vždy nadchne.
Jsem čerstvá účetní, a tak hledám levné, ale chutné recepty. Tohle vypadá fajn, určitě to zkusím!
Wow, halászlé jsem ještě nikdy nezkusila, ale s tou cenou to vypadá jako dobrý nápad na rodinný oběd!