Rybí polévka je v Maďarsku něco jako národní poklad.
Ingredience:
● 1 kapr
● 2 bobkové listy
● pepř a nové koření
● 3 cibule
● 1 mrkev
● 4 papriky
● 2 brambory
● olej
● 1 lžíce mleté papriky
● 5 stroužků česneku
● 1 petržel
● 1/2 celeru
● 200 ml krájených rajčat
● 250 ml bílého vína
● 2 filety pstruha
Postup:
Kapra vykuchejte, odřízněte hlavu a ploutve. Kapra nakrájejte na 2cm podkovy a 4 nechte stranou. Hlavu a ořezy propláchněte. Zalijte 2 litry vody, přidejte koření, oloupanou, překrojenou cibuli a očištěnou zeleninu. Osolte a 60 min vařte.
Přelijte přes cedník pro čirý vývar. Maso oberte od kosti. Zbylé cibule nakrájejte nadrobno, kapie a papriky na nudličky a oloupané brambory na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a s paprikovým kořením restujte 5 min.
Přidejte prolisovaný česnek, rajčata a podlijte vínem. Přiveďte k varu a zalijte rybím vývarem. Vařte 10 min. Vsypte papriky, brambory, osolte, opepřete a vařte 20 min.
Filety pstruha nakrájejte asi na 3cm proužky. Přidejte do polévky spolu s podkovami a 10 minut vařte. Vsypte obrané maso z kapra a odstavte z ohně. Nakonec ještě podle chuti osolte a opepřete.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 90 Kč
Tolik ingrediencí! Ale rybí polívku mám moc ráda, tak tahle bude určitě super. Možná zkusím přidat víc papriky, miluju koření!
Vždycky mě fascinují tradiční recepty různých kultur. Halászlé jsem ještě neměla tu čest ochutnat, ale vypadá to na skvělou kombinaci chutí.
Wow, halászlé zní fakt zajímavě! Zkusila bych to, ale jestli si s tím poradím, to nevím. Každopádně dobrá inspirace na nedělní oběd.