Suroviny na 8 porcí:
2 lžíce slunečnicového oleje
1 kg libového hovězího masa
2 velké cibule
10 mrkví
2 lžíce hladké mouky
0,5 l tmavého piva
1 hovězí masoxová kostka
sůl a pepř podle chuti
špetka cukru
3 bobkové listy
1 větší snítka tymiánu
Postup:
Maso nakrájíme na větší kostky, troubu předehřejeme na 160 °C. Olej rozpálíme v litinovém kastrolu či pekáčku (ideální je s pokličkou) a opečeme na něm důkladně maso ze všech stran, aby se zatáhlo a zhnědlo.
Mělo by to trvat asi 10 minut. Potom maso vyndáme a v kastrolu opečeme nahrubo nakrájenou cibuli s většími kousky mrkví, dokud neztmavnou – pak je posypeme moukou a zamícháme.
Maso vrátíme k zelenině i se šťávou, promícháme, podlijeme pivem a přidáme rozdrobenou kostku masoxu. Ochutíme solí, pepřem, cukrem, přidáme bobkový list s tymiánem a pár minut povaříme. Přiklopíme a pečeme asi dvě a půl hodiny, dokud maso úplně nezměkne.
Podáváme s bramborovou nebo celerovou kaší.