Gruzie se nachází na rozhraní dvou kontinentů a právě to se promítá i do její kuchyně. Snoubí se v ní evropské a asijské chutě a díky tomu vznikají rozmanité a chuťově bohaté pokrmy, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
My jsme pro vás vybrali dva nejtradičnější recepty, tak se pojďte společně s námi pustit do vaření!
Suroviny:
Na těsto:
500 g hladké mouky
250 ml vody
1 lžička soli
Na náplň:
400 g mletého masa
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
100 ml hovězího vývaru
hrst čerstvé petržele
sůl
pepř
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte hladkou mouku se solí a postupně přidávejte vlažnou vodu a hněťte, dokud nevznikne hladké a pružné těsto.
To zabalte do potravinářské fólie a nechte ho asi hodinu odpočinout v lednici, bude se vám s ním pak lépe pracovat.
2. Mezitím si připravte náplň. Mleté maso (ideálně mix hovězího a vepřového) vložte do mísy a přidejte k němu nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, mletý kmín, nasekanou petržel, sůl a pepř.
Vše promíchejte a poté ke směsi nalijte hovězí vývar, který masu dodá intenzivnější chuť. Ještě jednou vše důkladně promíchejte.
3. Z vychlazeného těsta vyválejte plát silný asi 2 mm a pomocí sklenice z něj vykrajujte kolečka. Každé z nich ještě trochu rozválejte válečkem, jejich průměr by měl být asi 12 cm.
4. Doprostřed každé placky vložte lžíci masové náplně. Okraje těsta zvedněte a začněte je skládat do záhybů směrem ke středu tak, aby vznikl tvar měšce.
Každý kousek nahoře stáhněte, stiskněte a lehce zatočte, aby se knedlíček při vaření neotevřel a nevytekla z něj náplň.
5. Velký tác lehce posypejte moukou a vyskládejte na něj připravené knedlíčky. Nechte je asi 15 minut odpočinout a mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Můžete přidat ještě dva bobkové listy, dodají knedlíčkům krásnou vůni.
6. Knedlíčky vhoďte do hrnce a vařte je asi 10 minut, dokud nevyplavou na povrch. Asi v polovině vaření knedlíčky otočte, aby se uvařily rovnoměrně ze všech stran.
Uvařené knedlíčky vyjměte z hrnce pomocí sítka a rozdělte je do talířů. Každou porci pak můžete lehce posypat čerstvě namletým pepřem.
Vláčný sýrový chléb
V Gruzii se tento tradiční kynutý chléb se sýrem jí hlavně k svačině. Až tedy příště vyrazíte s rodinou na výlet, připravte si předem několik kousků tohoto božského pečiva a vezměte si ho s sebou. Uvidíte, že se po něm jenom zapráší!
Suroviny:
Na těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
2 lžíce oleje
2 lžičky cukru
1 lžička soli
10 g sušeného droždí
Na náplň:
400 g balkánského sýra
200 g mozzarelly
4 lžíce másla
4 vejce
petržel na posypání
Jak na to?
Cukr společně s droždím rozmíchejte ve vlažném mléce a nechte vzejít kvásek. Do velké mísy nasypejte prosátou hladkou mouku a smíchejte ji se solí. V jejím středu vytvořte důlek a nalijte do něj vzniklý kvásek.
Pomocí kuchyňského robota vytvořte pružné a nelepivé těsto, lehce ho poprašte moukou a nechte ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Oba druhy sýrů nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte je. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly a z každého vyválejte oválný plát silný asi 0,5 cm. Jejich okraje zarolujte směrem dovnitř a na dvou koncích je spojte, aby vznikl tvar lodičky.
Tu naplňte sýrovou směsí. Lodičky dejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte je do trouby předehřáté na 220 °C a pečte asi 12 minut, dokud jim nezezlátnou okraje.
Poté do každého kousku rozklepněte vejce a chléb vraťte na další 3 minuty do trouby, aby se bílek zatáhl. Po upečení dejte na každou lodičku lžíci másla a posypejte ji nadrobno nasekanou petrželí.
Tip!
Do náplně můžete přidat i trochu masa nebo čerstvé zeleniny.
Recept na gruzínské knedlíčky mě nadchl! Mám ráda technologie vaření, a tohle mi připadá jako skvělý experiment. Bude to výborný doplněk do mé technologické kuchařky.
Tyjo, nikdy sem gruzinský knedliky nedělala, ale tady jich je spousta. Možná to zkusím na nedělní rodinný oběd. Dík za tip!
Teda ty gruzínský knedlíčky zněj hodně zajímavě. Asi to bude bžunda je skládat do těch záhybů. Díky za recept, zkusím to!
Nikdy jsem neměla příležitost ochutnat gruzínské pokrmy, ale tenhle recept mě přesvědčil. Uvařím je pro rodinu, třeba nás to inspiruje k nějakému filmu s gruzínskou tematikou. 😄
Architektonicky krásně poskládané knedlíčky – to musím zkusit! Recept vypadá velmi autenticky, těším se na výsledek. Gruzínská kuchyně mě vždycky fascinovala.
Gruzínské masové knedlíčky zní opravdu lákavě! Vyzkouším je příští víkend a snad se mi podaří skloubit ty evropské a asijské chutě tak, jak to dokáže Gruzie. Díky za inspiraci!