Suroviny:
10 středně velkých žampionů
1 olivový olej
3 až 4 stroužky česneku
sůl a pepř
sušený tymián, drcený kmín
Postup:
Žampiony nejprve důkladně omyjeme, očistíme a zbavíme nožiček. Dále si nakrájíme česnek na tenké plátky.
Marinádu připravíme tak, že v míse smícháme cca 1 až 2 dcl olivového oleje s plátky česneku a přidáme špetku tymiánu, špetku kmínu, soli a vše nakonec lehce opepříme.
V hotové marinádě necháme žampiony odpočívat pokud možno co nejdéle. Během grilování je nezapomeňte průběžně potírat zbylou marinádou.
Medovo-hořčičná marináda
Na marinádu promícháme půl šálku tekutého medu a hořčice, 1 kávovou lžičku sušené bazalky, sladké mleté papriky a najemno nasekané petrželky.
Přidáme sůl a pepř. Marinádu dáme do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložíme naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené marinádou ze všech stran. Necháme v chladu odležet přes noc.
Před umístěním na gril pak marinádu rukou jemně setřeme, aby vám nekapala do grilu a nepřipalovala se. Na škodu není ani maso naložené v této marinádě připravovat na speciálním hliníkovém grilovacím tácku.
Tato sladká marináda s pikantním tónem se nejlépe hodí na drůbeží maso nebo ryby. Důležité je naložit do ní maso dopředu, nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc.