Suroviny na 2 porce:
● 1 chobotnice
● 1 cibule ● rukola
● 1 mrkev ● 1 celer
● 2 stroužky česneku
● bobkový list ● celý pepř
● nové koření
● 0,2 l bílého vína
● cherry rajčata
● olivový olej
Na marinádu:
● 2 lžíce olivového oleje
● 2 lžíce červ. vin. octa
● 1 lžíce medu
● 1 lžič. sambal chilli pasty
● 1 pomeranč
● lístky bazalky
● ½ citronu
Postup:
Do hrnce dáme vodu, víno, kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, pár kuliček pepře, nové koření a chobotnici. Vaříme podle velikosti hlavonožce – 2,5kg chobotnici vaříme 45–60 minut.
Do mísy dáme vinný ocet, olivový olej, med, sambal, bazalku, šťávu z citronu a pomeranče.
Osolíme, opepříme a promícháme. Až se chobotnice uvaří, odkrojíme jí zobáček a hlavu, nekonzumují se. Následně odkrojíme chapadla, která vložíme do marinády. Rozpálíme olivový olej a na něm jedozlatova osmahneme. Na pánvi je ještě lehce osolíme a opepříme.