nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Grilovací sezona na zahradě je tu!
Grilovací sezona na zahradě je tu!
Nejen šťavnaté masíčko a zelenina, vyzkoušejte třeba i sladké dobroty na grilu

Kromě toho, že jsme národ houbařů, určitě by se dalo říci i to, že je pro nás podobným sportem i grilování. Jak tomuto koníčku přizpůsobit zahradu a co vám nesmí chybět?

Ačkoli se dá grilovat prakticky po celý rok doma, jistě se také těšíte na první letní dny, které jsou k přípravě pokrmů provoněných kouřem jako stvořené.

Jestli rádi zvete na grilovačku přátele, venkovní kuchyň byste určitě měli zvážit. Ke grilování se nejvíce hodí hlavně miniaturní cherry rajčátka na větvičce nebo rajčata steaková, která znáte jako masitá. Některé druhy zeleniny můžete dát na gril celé, jiné budou lepší na plátky. I opékání buřtů má na první pohled jen samé výhody, ale měli byste si dát pozor na šíření kouře a na jiskry. Venkovní kuchyň má své kouzlo, a pokud v létě trávite většinu času na zahradě, je to i velice praktické řešení. Když si dáte se zeleninou záležet, obejdete se i bez masa. Na přípravu osvěžujících nápojů můžete vyzkoušet i méně tradiční bylinky. Drinkové „jedničky“: Máta peprná (Mentha x piperita) Drinkové „jedničky“: Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) Drinkové „jedničky“: Meduňka lékařská (Melissa officinalis) Z bylinek vytvoříte skvělé marinády a pesta, některé zase skvěle podtrhnou osvěžující nápoje. „Zelené“ koření: Dobromysl obecná (Origanum vulgare) „Zelené“ koření: Saturejka horská (Satureja montana) „Zelené“ koření: Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) „Zelené“ koření: Listová petržel (Petroselium crispum) „Zelené“ koření: Tymián obecný (Thymus vulgaris) „Zelené“ koření: Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) Na gril můžete dát ze zeleniny prakticky cokoli. Ananasem rozhodně nic nezkazíte, nebojte se ale ani jiných druhů ovoce. Grilovaný vodní meloun je úžasným chuťovým zážitkem. Dochutit ho můžete trochou slaďoučkého medu. Grilované ovoce můžeme doplnit zmrzlinou, bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo bylinkovým dipem. Z ovocných špízů budou nadšené hlavně děti. Grilovaný banán si skvěle sedne s hořkou čokoládou. Na gril můžete dát i marshmallow. Některé pevnější druhy zeleniny můžete před grilováním i lehce povařit.

Nejlepší pomocníci

Gril bývá pro naprostou většinu milovníků venkovního grilování jasnou volbou. Kromě toho na dřevěné uhlí můžete zvolit plynový nebo elektrický.

Ani při cestování se nemusíte omezovat, stačí se vybavit malým přenosným grilem a šikovným setem grilovacího náčiní, které se dá snadno zabalit do přenosné tašky.

Pokud ale dáte přednost pohyblivému ohni, bude tou nejlepší volbou klasické ohniště. Můžete ho postavit ze žáruvzdorných cihel nebo kamene nebo si pořídit kovové.

První varianta se bude hodit hlavně tehdy, když chcete opékat sele, druhé řešení zase bude vyhovovat těm, kteří rádi stěhují ohniště po různých koutech zahrady. A pokud vám ohniště ani gril nestačí, můžete si rovnou pořídit udírnu.

Léto v letní kuchyni

Letní kuchyň nesmí chybět na zahradě žádného milovníka vaření.

Blízko, nebo radši dál?

V případě menší kuchyně se určitě vyplatí dobrá dostupnost od domu. Přece jenom hrozí, že budete muset přenášet více věcí z interiérové kuchyně.

Větší vzdálenost zase bude výhodná hlavně z toho důvodu, že vám domů nepronikne nepříjemný kouř. V plně vybavené venkovní kuchyni by neměly chybět přípojky k elektrické energii ani k vodě.

Kromě grilu můžete kuchyň vybavit i sporákem nebo dalšími elektrospotřebiči. Bude se hodit i venkovní osvětlení, které může mít podobu klasických exteriérových světel i světelných řetězů, které se postarají o tu správnou atmosféru.

Když se příprava pokrmů přesune na čerstvý vzduch

✿ Grilování i opékání buřtů má na první pohled jen samé výhody, a přiznejme si na rovinu, že hlavně ty příjemné. Ale i tak byste si měli dát pozor nejen na šíření kouře, ale třeba i na jiskry.

✿ Jakékoli vaření, pečení, grilování a uzení se často neobejde bez otevřeného ohně. Nechceme vás rozhodně strašit, pár věcí ale mějte na paměti. Gril rozpalujte jen v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů nebo rostlin.

V případě ohniště myslete na žáruvzdornou podlahu. Ostatně ta se vyplatí prakticky kdekoli, kde se griluje, peče, udí nebo opéká. Materiál by měl v každém případě snést i trochu nevybíravého zacházení.

Z ohniště nebo grilu se totiž může vysypat popel, sem tam odlétnou jiskry nebo na podlahu upadnou zrovna dopečené dobroty. Materiál by měl být vůči tomu všemu odolný.

Právě proto se do letní kuchyně moc nedoporučuje podlaha ze dřeva, mnohem lepší volbou bude štípaný nebo lomový kámen či betonová nebo keramická dlažba.

✿ Pozor si ale dávejte také na kouř nebo omamnou vůni pokrmů. Ta by se vám neměla vloudit do domu a neměla by obtěžovat ani sousedy.

Pokud nemáte na své zahradě místa nazbyt, snažte se alespoň o odclonění, které zabrání přímému šíření kouře tam, kde by mohl škodit. Dobrým pomocníkem bude oddělovací stěna ze dřeva nebo slitiny cortenu. Přírodní variantou bude živý plot nebo skupinka keřů.

Dobroty navoněné bylinkami

K srdci nám přirostly už dávno. Zatímco spoustu bylinek běžně pěstujeme na zahradě, některé se teprve učíme používat. Jaké se vám budou hodit nejvíc při vašem letním kouzlení?

Majoránka a bazalka vám pomohou s lepším trávením. Tento aromatický druh se perfektně hodí k podtrhnutí chuti ryb nebo grilovaných rajčat. Nezapomínejte na ni ani při přípravě pesta nebo marinád na vepřové maso.

Klasika i netradiční chutě

Do marinád na maso, ryby nebo zeleninu se kromě bazalky hodí také saturejka, voňavý yzop, pelyněk brotan, estragon, tymián nebo dobromysl. V případě šalvěje lékařské se používají většinou celé listy na ovonění masa.

Použít ale můžete i typicky polévkové byliny, tedy listovou petržel či její příbuznou kudrnku nebo také libeček. Na grilování se vám bude hodit například slanorožec.

Mezi drinkové byliny patří různé odrůdy i druhy máty. Jistě vás osloví máta ananasová, limetková, mandarinková, banánová nebo jahodová.

Dobrou volbou bude i meduňka, mateřídouška citronová či levandule, ale i verbena citronová, šalvěj medový meloun nebo tymián s vůní damašské růže.

Ze zahrady rovnou na gril

I když možná patříte mezi zaryté masožravce, i tak vám bude na grilu možná ještě něco chybět. Chuť masa podtrhněte grilovanou zeleninou. Jedině díky ní bude grilovací zážitek kompletní.

Na zahradě určitě nemusíte mít zeleninové plantáže. Zázraky ke grilování často najdete i v květináči na terase nebo balkonu. Jaká zelenina se hodí ke grilování nejvíce?

Jde to i bez masa

Na grilu se dá opéci prakticky všechna zelenina. Pokud si dáte s její přípravou záležet, obejdete se i bez šťavnatého masa nebo ryb. Zeleninu tedy neberte jen jako přílohu, díky správné přípravě se stane plnohodnotným jídlem.

Na tenké plátky, nebo celé?

Drobnoplodé odrůdy rajčat nebo feferonek můžete dát na gril klidně v celku. Zeleninu s velkými plody raději nakrájejte.

Tykve či cukety nakrájejte na plátky široké okolo jednoho centimetru. O podobnou přípravu si říkají i masitá rajčata nebo většina velkoplodých odrůd paprik.

Jak připravíte zeleninu dál, záleží na vašich chutích. Můžete ji marinovat podobně jako maso nebo ji můžete okořenit až na grilu. Na vodu bohaté cuketky můžete předem posolit a vyloučenou vodu z nich otřít.

Každá zelenina potřebuje to své

Doba, kterou zelenina stráví na roštu, se bude odvíjet hlavně od jejích vlastností. Zatímco pevnější zeleninu budete muset grilovat i půl hodiny, některým druhům bude bohatě stačit čtvrthodina.

Rozpalte gril

Zeleninu na roštu nikdy „netrapte“ zbytečně dlouho. Nejenže se z ní dlouhým grilováním ztratí všechny cenné látky, většinou se na ní špatné zacházení projeví i pevnou slupkou nebo vysušením.

Jak dlouho?

Některé pevnější druhy zeleniny můžete před grilováním i lehce povařit. Přesně tak tomu je u kukuřice nebo brambor. Bez povaření počítejte s přibližně půlhodinovým grilováním.

Mnohem rychlejší to bude například u lilku nebo mladých cuket. Jim bude stačit tepelná úprava okolo deseti minut.

Aby bylo vše dokonalé

Grilovat se dá překvapivě hodně druhů zeleniny. Jakou tedy zvolit, aby byl výsledek dokonalý?

Vpřípadě zeleniny snad ani nejde šlápnout vedle. Grilovat se totiž dá zelenina s vyšším i nižším obsahem vody, s pevnými i měkkými pletivy.

Záleží hlavně na její přípravě a ochucení. Mezi přílohovou klasiku patří čerstvé brambory, které můžete položit na gril oloupané nebo se slupkou.

Zkusit se dají i batáty nebo topinambury. Skvělou přílohou ale budou také tykve, například odrůdu Hokkaidó lze připravit na jakýkoli způsob.

Grilovat ale můžete také dýni špagetovou, ze které vidličkou vykouzlíte zeleninové špagety. Kromě tykví se můžete pustit i do grilování patizonu či cukety.

Jestliže cuketky sklidíte včas, nemusíte je zbavovat ani slupky. Nezapomínejte ani na celé stroužky česneku, cibuli, kukuřici, mrkev, celer nebo pastinák.

Rajčatová symfonie

Ke grilování se nejvíce hodí hlavně miniaturní cherry rajčátka na větvičce nebo rajčata steaková, která znáte jako masitá. Stačí je jen nakrájet na plátky a už se těšit na výsledek.

Kromě rajčat s typicky červenou slupkou můžete zkusit prakticky jakkoli barevné plody.

A co dál?

Nesmíme ale zapomenout ani na lilek, který jinak platí za chuťově neutrální zeleninu. V jeho případě se rozhodně nebojte výrazného koření. Lilek bude chutnat tak, jak ho ochutíte.

Sladká tečka

Maso, bylinky a zelenina jsou trojicí, kterou jste na grilu už stoprocentně měli. S grilováním ovoce ale možná ještě zkušenosti nemáte.

Většina z nás zkouší stále dokola několik osvědčených receptů, které sem tam vylepší novým kořením. Pokud ale chcete vystoupit ze zažitých kolejí, zkuste položit na gril tentokrát i sladké ovoce.

Od melounu přes banán až po klasiku

Jakmile ale jednou zkusíte grilované broskve, jahody nebo meloun, pochopíte, že se vám otevřou zcela nové chuťové zážitky. Grilovat se dá překvapivě hodně ovoce, kupodivu i to hodně šťavnaté.

Možná už máte zkušenost s grilovaným ananasem nebo banánem. Ti o něco zkušenější možná grilovali přepůlené jahody nebo broskve, kterým grilování vyloženě sedí. Grilovat se dá i vodní nebo cukrový meloun.

Jak ovoce správně připravit?

Ovoce na gril by mělo být čerstvé a bez jakýchkoli otlaků. Ananas zbavte pevné slupky, vykrojte střed a nakrájejte na centimetrové plátky.

Jahody většinou stačí jen přepůlit. Broskev zbavte pecky, rozpulte a dejte je rovnou na gril, další přípravu již nepotřebuje. Banán se griluje bez nebo se slupkou.

I bez dochucení bude dokonalé

Ovoce nemusíte před grilováním nijak dochucovat, přirozeně obsažený cukr v něm totiž lehce zkaramelizuje. Pokud ale chcete, můžete to ho doplnit zmrzlinou, bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo bylinkovým dipem. Ideálními bylinkami k dochucení jsou máta, meduňka nebo lípie.

Něco dobrého navrch

Venkovní stolování je jako stvořené pro každodenní příležitost, ale ještě mnohem více pro společenské příležitosti. Zatímco při setkání s přáteli jistě oceníte dobře vybavený bar, na dětské party si zase rádi dopřejete zmrzlinu a domácí limonády.

Pozor, grilovat se dá i sladké

Grilovaný banán bude chutnat nejen dospělým, ale i menším strávníkům. Zkusili jste ale už někdy třeba grilovanou zmrzlinu?

K této specifické přípravě se hodí například vanilková nebo karamelová zmrzlina, stačí ji zabalit do alobalu a dát na gril. Můžete si také opéci ovocné špízy.

Na špejli napíchněte kousky ananasu, broskví, melounu nebo banánu. Nesmíme ale zapomenout ani na pečenou klasiku dětských oslav, tedy na marshmallow.

Pokusy s grilovaným ovocem

Ačkoli bude dobré i bez všech možných úprav, můžete si s ním ještě trochu pohrát a vytvořit z něj perfektní dezert. Vyloženě sladké ovoce zakápněte citronem, zvýrazníte tak jeho ovocnou chuť.

Zkaramelizované ovoce ještě můžete na chvilku ponořit do cukru. Broskve se dají také flambovat.

Jakmile je ugrilujete, stačí je zakápnout několika kapkami oblíbeného alkoholu a zapálit. Na grilu je ponechte do chvíle, než oheň sám zhasne, pak už si můžete pochutnávat.

Mnohem snazší a časově méně náročnou úpravou je dochucení tradičním kořením. Broskvi, banánu nebo jahodám bude sedět skořice.

0 0 hlasy
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
nikolanemcova

Recepty vypadaj super, kopec věcí by se dalo vyzkoušet. Jen škoda, že ve městě nemám velkou zahradu, ale snad něco na tom balkóně dám dohromady. 😀

dagmar

No tak tohle je super. Už se nemůžu dočkat, až vyrazim promarketovat to všecko co tu píšou. Jsem z Plzně, tak u nás se griluje na každým kroku hned jak je hezky.

ludmila122

Jako programátorka trávím spoustu času u počítače, takže tyhle praktické rady, jak si užít léto venku, vážně ocením. Plynový gril už mám, ale teď zvažuju i to ohniště. Díky za tipy.

gabrielacerna

Úžasný článek! Vždycky jsem hledala inspiraci, jak si zpříjemnit grilovací sezónu a tento rok to bude konečně ve velkém stylu. Napadlo mě, že bych mohla do letní kuchyně přidat i malý bylinkový záhonek pro čerstvé koření.

sdílejte článek
Související články
Máme pro vás skvělý tip, jak si zajistit poklidný spánek. Už stará indiánská legenda praví, že stačí lapač pověsit nad hlavu. Noční můry se pak zachytí v pavučině lapače a ranní světlo je zničí. Ty dobré sny naopak sklouznou po šňůrkách a peříčkách zpátky do hlavy spáče. Užitečná dekorace Důležité části lapačů: 1) Středový kamínek v kruhu představuje vlastní osobnost […]
Lámete si hlavu nad tím, čím byste mohla zkrášlovat dárky pro své blízké? Zkuste si z obyčejných věcí, co má doma každá z nás, vyrobit originální razítka. Takovou zábavu jistě ocení i vaše děti nebo vnoučata. Korkový špunt nevyhazujte 1. Potřebovat budete větší korkové zátky od vína či od sektu, velice ostrý odlamovací nůž neboli nůž na koberce, temperové barvy, […]
Malování kvašovými barvami patří mezi velice starou výtvarnou techniku, kterou používali již středověcí mistři. Není divu, protože pomocí kvaše se dají vytvořit skutečně skvostná díla. Pojďme si proto povědět o této technice něco více. Kvašové barvy jsou vodové barvy, které se smíchají s krycí bělobou a ještě jsou zahuštěny lepivou látkou. V současnosti se pro tento účel nejčastěji používá arabská […]
Sukulenty jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá krásné, ale na údržbu nenáročné pokojové rostliny. Pokud pokojovky občas zapomínáte zalévat, nevadí, sukulenty to snesou, umí totiž přečkat i delší období bez vody. Jestliže je doma ještě nemáte, pořiďte si jich hned několik a vytvořte si z nich krásné bytové dekorace, které originálně ozdobí váš domov! Živý zelený obraz […]
reklama
Partnerské vztahy
Umíte se s ním správně pohádat?
Když spolu partneři neumí komunikovat, začnou se v nich hromadit křivdy, nevyřčené požadavky a neprojevené lítosti, a začnou se vzdalovat. Hádky jsou pak prospěšné, neboť pročistí vzduch. Umíte to? Na základě hádky můžete zjistit, zda vašemu partnerovi na vás stále záleží, co ho tíží a zlobí. Vzájemně si vyjasníte, co vám na sobě navzájem vadí, a dozvíte se, co trápí druhou stranu. Občasné […]
Všechno jsme spolu zvládli
Když už jsem myslela, že se budu soustředit na sebe a budu si užívat klidný život po všech trápeních, syn mi zaklepal na dveře s tím, že se dostal do obrovských potíží a jde mu o život. Celý život jsem si přála jen to, aby se moje děti měly dobře. Po dramatickém rozvodu s manželem, který nás […]
Typy kamarádek, co z vás jenom sají…
Říká se, že největší jistotou a posilou každé ženy je oddaná přítelkyně. Jenže je věrnost našich kamarádek vždycky tak úplně nezištná? Jistě už víte, o čem je řeč. Některé kamarádky jsou naše spása, ale jiné nás svým chováním mohou téměř až vysávat. Poznáte v našich typech tu svoji? Stále vás kritizuje Nikdy nevynechá příležitost, aby vás shodila nebo […]
Jak najít ztracenou sebeúctu
Zamilovaná žena kvůli chlapovi umí rozbít rodinu a obětovat vše. Jenže když se na něj pověsí, přestává pro něj být přitažlivá a ztrácí v jeho očích svoji cenu. Co s tím? Muž je jako lovec. Pokud o vás už už nemusí usilovat nebo bojovat, přestane se snažit. Až když ztratíte vlastní sebeúctu, pochopíte strašný paradox, že pokud vy jste schopna […]
Cestování
Česko je rájem filmařů
Bezpočet unikátních hradů a zámků, tajemná skalní města, historická centra a rozmanitá přírodní zákoutí, to vše učarovalo českým i zahraničním tvůrcům. Procházka po filmových lokalitách právě začíná. . Adršpašsko-teplické skály Kdo se skalním městem prošel, ví, že je lokalitou, kde se může odehrávat jakýkoli příběh, romantický a stejně tak dramatický. Není tedy divu, že ji filmaři tolikrát využili. Např. první […]
Vítejte jaro z výšky!
Sluneční paprsky začínají příjemně hřát, krajina se barví do zelena, ptáci radostně zpívají. Jaro klepe na dveře! Vyrazte na vyhlídky a užijte si pohled do kraje. Vybrali jsme ty, které jsou snadno dostupné pro každého. Baba a hradiště V každém ročním období je Šumava nádherná. Místo, které pro vás bude snadno dostupné, a přitom vám nabídne parádní výhled do […]
Výšlapy na místa s neuvěřitelným výhledem
Rozhýbejte tělo a dopřejte mozku pořádnou dávku kyslíku díky nádherným výletům do české krajiny. Fascinující panoramata si užijete ve vyšších nadmořských výškách, kdy si při náročných výstupech dáte i trochu do těla. Přinášíme tipy na místa, která rozhodně stojí za návštěvu a nějaké to převýšení. Navíc často můžete využít i lanovku… Ještěd (Jizerské hory) – Dechberoucí výhledy, ale i […]
Jarní túry po českých horách
Svěží vzduch, parádní výhledy všude, kam se podíváte, a čistá hlava. To jistí túry po turistických trasách na unikátní místa, která v České republice máme. Nemáme sice Alpy, natož Himálaj, ale nudná placka naše země rozhodně není. Tiské stěny – Severozápadní Čechy Jsme v západním cípu chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, kde si příroda kreativně vyhrála a vytvořila tady dokonalý pískovcový skalní […]
Krása a zdraví
Zacvičte s kily navíc
V novém miniseriálu vám přinášíme tipy, jak dát sbohem nadbytečným kilům. Dnes se zaměříme na přírodní spalovače tuků. Jaro už je tady a léto se nezadržitelně blíží. Pokud chcete mít dokonalou figuru do plavek, je nejvyšší čas začít s hubnutím. Kromě pravidelného pohybu, cvičení a posilování, je samozřejmě důležitý také dostatečný spánek, eliminace stresu a vyvážená strava. Věděla jste, že […]
Drbete si hlavu? Jen přitlačte
Svému tělu i pleti obvykle dopřáváme peeling pravidelně. Stejnou péči si ovšem zaslouží i naše vlasová pokožka. Má to spoustu výhod! Stav vlasové pokožky se zákonitě odráží na kondici vlasů. Jsou ty vaše bez života, mastí se, nebo jsou naopak suché, vypadávají? Zkuste začít s péčí přímo „u hlavy“. Očista pomáhá Jedině dokonale prokrvená a čistá vlasová pokožka může být […]
Komu se zelení, tomu je na jaře hej
V době hypermarketů jsme si zvykli, že máme kdykoli k dispozici vše, na co si vzpomeneme. Mnohem lepší je ale konzumovat to, co nám zrovna v dotyčném období roku nabízí příroda v našem okolí. Lokální potraviny nabízené v jejich sezoně jsou zdravé, čerstvé a neputují k nám bůhví odkud. Všude kolem je jich dost, takže i jejich cena obvykle klesá. A stravovat se sezonně […]
Pleť, vlasy a nehty jako z katalogu? Jde to! A dokonce bez chemie
Místo drahých kosmetických značek upravte svůj jídelníček a vyzkoušejte přípravky na přírodní bázi. Možná zjistíte, že vám příroda vyhovuje víc než vyspělé technologie. Přirozená krása se odjakživa spojuje se zdravým vzhledem. Vzhled vlasů, pleti a nehtů je vnějším odrazem vašeho vnitřního zdraví. Prozradíme vám, jak získat přirozeně zdravé vlasy a pokožku, aniž byste musela utrácet tisíce za předražené […]
Magický svět
Od toho znamení se mám prý učit! Proč?
Vzala jsem si manžela Blížence a ve stejném znamení se narodil i syn. Život s nimi je pro mě strašná škola. Jsou totiž prokazatelně oba úplně jiní než jsem já! Nikdy jsem se o horoskopy nezajímala, až po revoluci se s nimi roztrhl pytel. Já jako Panna jsem pořádkumilovná, mám ráda svůj řád a disciplínu, asi po svém otci, který nás […]
Pokrmy a nápoje se špetkou magie
Víte, že kuchyně je magickým prostorem, kde nejen jídlo, ale i vaše pocity a úmysly dostávají konkrétní podobu? Pojďte štěstí naproti. Dnes už nemusíme být čarodějkami nebo alchymisty, abychom si mohli přidat špetku magie i do tak běžné činnosti, jakou je vaření – stačí vnímat naše záměry a otevřít se síle přírody. Co kdybychom do přípravy pokrmů […]
Odkud jen ta dívenka znala moje tajemství?
Na malou Kačenku nikdy nezapomenu. Tvrdila, že mě dávno zná. Opravdu jsem se kdysi kamarádila s dívkou jako ona, pak se ale stala tragédie… Děti si údajně pamatují různé zážitky ze svého předešlého života, které později zapomenou. To se píše v knihách o reinkarnacích. Nevím, co je na tom pravdy, ale já jednou potkala holčičku, která mě děsila […]
Jaký typ muže vás rozesměje?
Každé sluneční znamení má svůj specifický smysl pro humor. S některými muži se budete smát, až vám slzy potečou, a nad trapnými vtípky jiných budete možná spíš jen udiveně kroutit hlavou. Tak který je váš ideální parťák na zábavu? Beran – Král stand-upu Beran vás dostane svou spontánností a nespoutanou energií. Jeho vtipy jsou rychlé, přímočaré a občas i přidrzlé. Počítejte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové prvenství ve světové soutěži International Architecture Award 2008, bylo to pro její tvůrce velké překvapení. Návrh totiž vznikl v nevytápěném suterénním ateliéru, kde tehdy tříčlenný tým dnes slavného architekta Roberta Konieczného skončil po své nepříliš úspěšné předchozí kariéře. Měl za sebou osm let chudoby, spaní v autě na staveništích, pouze
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří Orlických hor, v obci Klášterec nad Orlicí. Historie tohoto původně gotického kostela sahá hluboko do minulosti. Uvnitř kostela, v oblouku mezi kněžištěm a chrámovou lodí, nacházejí restaurátoři nápis: ,,Chrám tento Nejsv. a nerozdílné Trojice Boží vystavěn jest v Létu 453 od Narození Božího“. Je tedy možné, že se může jednat o
Kroupové rizoto s houbami
tisicereceptu.cz
Kroupové rizoto s houbami
Pokud chcete použít sušené hříbky, namočte je asi hodinu předem. Suroviny 300 g čerstvých hub 300 g ječných krup 2 stroužky česneku 2 lžíce másla 2 lžíce olivového oleje 50 ml bílého vína
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
Jaro přináší nejen probouzející se život do přírody, ale i do kuchyně restaurace The Artisan v pražském hotelu Marriott. Pro letošní Velikonoce připravil šéfkuchař David Rejhon speciální menu, které s
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa. Pochází z Číny, kde se pěstuje asi 2500 let,“ uvádí současná autorka Viola von Wachendorfová. I další knihy, popisující dějiny pěstování čaje, začínají podobnými příběhy. Bylo to ale tak doopravdy?   Některé legendy kladou počátky pěstování čaje dokonce ještě mnohem dál do minulosti. „Louis Lewin (německý farmakolog, žijící
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který běžně používáš u stolu. Tušíte ale, že to zdaleka není samozřejmost? Cesta vidličky k jídelnímu stolu byla docela složitá a ještě v 18. století se ještě leckde musíte obejít bez ní. Třeba u královského stolu. Na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. (1638–1715), přezdívaného „král Slunce“ se
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem zjistila, že za líbivou fasádou se skrývá zlá a zákeřná osoba, která se ničeho neštítí. Anna byla sociální pracovnice, stejně jako já. Pracovaly jsme společně na oddělení péče o seniory. Na začátku naší spolupráce jsme si rozuměly skvěle. Byla vnímavá, empatie z ní přímo sršela, a především měla vždy dobré rady, jak se postarat o pacienty.
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
Při pohledu na Grand Canyon v Arizoně si snadno představíme, jak jej po miliony let vyřezávala voda, pomalu formující tuto dechberoucí krajinu. Ale co kdyby podobné kaňony vznikly během několika minut
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
Když byl v roce 1974 v Číně objeven soubor osmi tisíc keramických soch, zpráva o tomto neuvěřitelném nálezu se rozletěla do světa. Dnes tuto unikátní kolekci známe pod označením Terakotová armáda. Byl
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
Sotva skončilo patnáctileté manželství herečky Jany Bernáškové (44) ze seriálu ZOO Nové začátky, už začínají vyplouvat na povrch pikantní detaily. A povídá se, že režiséra a scenáristu Rudolfa Merkn
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz
Pomocníci pro teplou snídani
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz