nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Grilovací sezona na zahradě je tu!
Grilovací sezona na zahradě je tu!
Nejen šťavnaté masíčko a zelenina, vyzkoušejte třeba i sladké dobroty na grilu

Kromě toho, že jsme národ houbařů, určitě by se dalo říci i to, že je pro nás podobným sportem i grilování. Jak tomuto koníčku přizpůsobit zahradu a co vám nesmí chybět?

Ačkoli se dá grilovat prakticky po celý rok doma, jistě se také těšíte na první letní dny, které jsou k přípravě pokrmů provoněných kouřem jako stvořené.

Jestli rádi zvete na grilovačku přátele, venkovní kuchyň byste určitě měli zvážit. Ke grilování se nejvíce hodí hlavně miniaturní cherry rajčátka na větvičce nebo rajčata steaková, která znáte jako masitá. Některé druhy zeleniny můžete dát na gril celé, jiné budou lepší na plátky. I opékání buřtů má na první pohled jen samé výhody, ale měli byste si dát pozor na šíření kouře a na jiskry. Venkovní kuchyň má své kouzlo, a pokud v létě trávite většinu času na zahradě, je to i velice praktické řešení. Když si dáte se zeleninou záležet, obejdete se i bez masa. Na přípravu osvěžujících nápojů můžete vyzkoušet i méně tradiční bylinky. Drinkové „jedničky“: Máta peprná (Mentha x piperita) Drinkové „jedničky“: Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) Drinkové „jedničky“: Meduňka lékařská (Melissa officinalis) Z bylinek vytvoříte skvělé marinády a pesta, některé zase skvěle podtrhnou osvěžující nápoje. „Zelené“ koření: Dobromysl obecná (Origanum vulgare) „Zelené“ koření: Saturejka horská (Satureja montana) „Zelené“ koření: Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) „Zelené“ koření: Listová petržel (Petroselium crispum) „Zelené“ koření: Tymián obecný (Thymus vulgaris) „Zelené“ koření: Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) Na gril můžete dát ze zeleniny prakticky cokoli. Ananasem rozhodně nic nezkazíte, nebojte se ale ani jiných druhů ovoce. Grilovaný vodní meloun je úžasným chuťovým zážitkem. Dochutit ho můžete trochou slaďoučkého medu. Grilované ovoce můžeme doplnit zmrzlinou, bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo bylinkovým dipem. Z ovocných špízů budou nadšené hlavně děti. Grilovaný banán si skvěle sedne s hořkou čokoládou. Na gril můžete dát i marshmallow. Některé pevnější druhy zeleniny můžete před grilováním i lehce povařit.

Nejlepší pomocníci

Gril bývá pro naprostou většinu milovníků venkovního grilování jasnou volbou. Kromě toho na dřevěné uhlí můžete zvolit plynový nebo elektrický.

Ani při cestování se nemusíte omezovat, stačí se vybavit malým přenosným grilem a šikovným setem grilovacího náčiní, které se dá snadno zabalit do přenosné tašky.

Pokud ale dáte přednost pohyblivému ohni, bude tou nejlepší volbou klasické ohniště. Můžete ho postavit ze žáruvzdorných cihel nebo kamene nebo si pořídit kovové.

První varianta se bude hodit hlavně tehdy, když chcete opékat sele, druhé řešení zase bude vyhovovat těm, kteří rádi stěhují ohniště po různých koutech zahrady. A pokud vám ohniště ani gril nestačí, můžete si rovnou pořídit udírnu.

Léto v letní kuchyni

Letní kuchyň nesmí chybět na zahradě žádného milovníka vaření.

Blízko, nebo radši dál?

V případě menší kuchyně se určitě vyplatí dobrá dostupnost od domu. Přece jenom hrozí, že budete muset přenášet více věcí z interiérové kuchyně.

Větší vzdálenost zase bude výhodná hlavně z toho důvodu, že vám domů nepronikne nepříjemný kouř. V plně vybavené venkovní kuchyni by neměly chybět přípojky k elektrické energii ani k vodě.

Kromě grilu můžete kuchyň vybavit i sporákem nebo dalšími elektrospotřebiči. Bude se hodit i venkovní osvětlení, které může mít podobu klasických exteriérových světel i světelných řetězů, které se postarají o tu správnou atmosféru.

Když se příprava pokrmů přesune na čerstvý vzduch

✿ Grilování i opékání buřtů má na první pohled jen samé výhody, a přiznejme si na rovinu, že hlavně ty příjemné. Ale i tak byste si měli dát pozor nejen na šíření kouře, ale třeba i na jiskry.

✿ Jakékoli vaření, pečení, grilování a uzení se často neobejde bez otevřeného ohně. Nechceme vás rozhodně strašit, pár věcí ale mějte na paměti. Gril rozpalujte jen v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů nebo rostlin.

V případě ohniště myslete na žáruvzdornou podlahu. Ostatně ta se vyplatí prakticky kdekoli, kde se griluje, peče, udí nebo opéká. Materiál by měl v každém případě snést i trochu nevybíravého zacházení.

Z ohniště nebo grilu se totiž může vysypat popel, sem tam odlétnou jiskry nebo na podlahu upadnou zrovna dopečené dobroty. Materiál by měl být vůči tomu všemu odolný.

Právě proto se do letní kuchyně moc nedoporučuje podlaha ze dřeva, mnohem lepší volbou bude štípaný nebo lomový kámen či betonová nebo keramická dlažba.

✿ Pozor si ale dávejte také na kouř nebo omamnou vůni pokrmů. Ta by se vám neměla vloudit do domu a neměla by obtěžovat ani sousedy.

Pokud nemáte na své zahradě místa nazbyt, snažte se alespoň o odclonění, které zabrání přímému šíření kouře tam, kde by mohl škodit. Dobrým pomocníkem bude oddělovací stěna ze dřeva nebo slitiny cortenu. Přírodní variantou bude živý plot nebo skupinka keřů.

Dobroty navoněné bylinkami

K srdci nám přirostly už dávno. Zatímco spoustu bylinek běžně pěstujeme na zahradě, některé se teprve učíme používat. Jaké se vám budou hodit nejvíc při vašem letním kouzlení?

Majoránka a bazalka vám pomohou s lepším trávením. Tento aromatický druh se perfektně hodí k podtrhnutí chuti ryb nebo grilovaných rajčat. Nezapomínejte na ni ani při přípravě pesta nebo marinád na vepřové maso.

Klasika i netradiční chutě

Do marinád na maso, ryby nebo zeleninu se kromě bazalky hodí také saturejka, voňavý yzop, pelyněk brotan, estragon, tymián nebo dobromysl. V případě šalvěje lékařské se používají většinou celé listy na ovonění masa.

Použít ale můžete i typicky polévkové byliny, tedy listovou petržel či její příbuznou kudrnku nebo také libeček. Na grilování se vám bude hodit například slanorožec.

Mezi drinkové byliny patří různé odrůdy i druhy máty. Jistě vás osloví máta ananasová, limetková, mandarinková, banánová nebo jahodová.

Dobrou volbou bude i meduňka, mateřídouška citronová či levandule, ale i verbena citronová, šalvěj medový meloun nebo tymián s vůní damašské růže.

Ze zahrady rovnou na gril

I když možná patříte mezi zaryté masožravce, i tak vám bude na grilu možná ještě něco chybět. Chuť masa podtrhněte grilovanou zeleninou. Jedině díky ní bude grilovací zážitek kompletní.

Na zahradě určitě nemusíte mít zeleninové plantáže. Zázraky ke grilování často najdete i v květináči na terase nebo balkonu. Jaká zelenina se hodí ke grilování nejvíce?

Jde to i bez masa

Na grilu se dá opéci prakticky všechna zelenina. Pokud si dáte s její přípravou záležet, obejdete se i bez šťavnatého masa nebo ryb. Zeleninu tedy neberte jen jako přílohu, díky správné přípravě se stane plnohodnotným jídlem.

Na tenké plátky, nebo celé?

Drobnoplodé odrůdy rajčat nebo feferonek můžete dát na gril klidně v celku. Zeleninu s velkými plody raději nakrájejte.

Tykve či cukety nakrájejte na plátky široké okolo jednoho centimetru. O podobnou přípravu si říkají i masitá rajčata nebo většina velkoplodých odrůd paprik.

Jak připravíte zeleninu dál, záleží na vašich chutích. Můžete ji marinovat podobně jako maso nebo ji můžete okořenit až na grilu. Na vodu bohaté cuketky můžete předem posolit a vyloučenou vodu z nich otřít.

Každá zelenina potřebuje to své

Doba, kterou zelenina stráví na roštu, se bude odvíjet hlavně od jejích vlastností. Zatímco pevnější zeleninu budete muset grilovat i půl hodiny, některým druhům bude bohatě stačit čtvrthodina.

Rozpalte gril

Zeleninu na roštu nikdy „netrapte“ zbytečně dlouho. Nejenže se z ní dlouhým grilováním ztratí všechny cenné látky, většinou se na ní špatné zacházení projeví i pevnou slupkou nebo vysušením.

Jak dlouho?

Některé pevnější druhy zeleniny můžete před grilováním i lehce povařit. Přesně tak tomu je u kukuřice nebo brambor. Bez povaření počítejte s přibližně půlhodinovým grilováním.

Mnohem rychlejší to bude například u lilku nebo mladých cuket. Jim bude stačit tepelná úprava okolo deseti minut.

Aby bylo vše dokonalé

Grilovat se dá překvapivě hodně druhů zeleniny. Jakou tedy zvolit, aby byl výsledek dokonalý?

Vpřípadě zeleniny snad ani nejde šlápnout vedle. Grilovat se totiž dá zelenina s vyšším i nižším obsahem vody, s pevnými i měkkými pletivy.

Záleží hlavně na její přípravě a ochucení. Mezi přílohovou klasiku patří čerstvé brambory, které můžete položit na gril oloupané nebo se slupkou.

Zkusit se dají i batáty nebo topinambury. Skvělou přílohou ale budou také tykve, například odrůdu Hokkaidó lze připravit na jakýkoli způsob.

Grilovat ale můžete také dýni špagetovou, ze které vidličkou vykouzlíte zeleninové špagety. Kromě tykví se můžete pustit i do grilování patizonu či cukety.

Jestliže cuketky sklidíte včas, nemusíte je zbavovat ani slupky. Nezapomínejte ani na celé stroužky česneku, cibuli, kukuřici, mrkev, celer nebo pastinák.

Rajčatová symfonie

Ke grilování se nejvíce hodí hlavně miniaturní cherry rajčátka na větvičce nebo rajčata steaková, která znáte jako masitá. Stačí je jen nakrájet na plátky a už se těšit na výsledek.

Kromě rajčat s typicky červenou slupkou můžete zkusit prakticky jakkoli barevné plody.

A co dál?

Nesmíme ale zapomenout ani na lilek, který jinak platí za chuťově neutrální zeleninu. V jeho případě se rozhodně nebojte výrazného koření. Lilek bude chutnat tak, jak ho ochutíte.

Sladká tečka

Maso, bylinky a zelenina jsou trojicí, kterou jste na grilu už stoprocentně měli. S grilováním ovoce ale možná ještě zkušenosti nemáte.

Většina z nás zkouší stále dokola několik osvědčených receptů, které sem tam vylepší novým kořením. Pokud ale chcete vystoupit ze zažitých kolejí, zkuste položit na gril tentokrát i sladké ovoce.

Od melounu přes banán až po klasiku

Jakmile ale jednou zkusíte grilované broskve, jahody nebo meloun, pochopíte, že se vám otevřou zcela nové chuťové zážitky. Grilovat se dá překvapivě hodně ovoce, kupodivu i to hodně šťavnaté.

Možná už máte zkušenost s grilovaným ananasem nebo banánem. Ti o něco zkušenější možná grilovali přepůlené jahody nebo broskve, kterým grilování vyloženě sedí. Grilovat se dá i vodní nebo cukrový meloun.

Jak ovoce správně připravit?

Ovoce na gril by mělo být čerstvé a bez jakýchkoli otlaků. Ananas zbavte pevné slupky, vykrojte střed a nakrájejte na centimetrové plátky.

Jahody většinou stačí jen přepůlit. Broskev zbavte pecky, rozpulte a dejte je rovnou na gril, další přípravu již nepotřebuje. Banán se griluje bez nebo se slupkou.

I bez dochucení bude dokonalé

Ovoce nemusíte před grilováním nijak dochucovat, přirozeně obsažený cukr v něm totiž lehce zkaramelizuje. Pokud ale chcete, můžete to ho doplnit zmrzlinou, bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo bylinkovým dipem. Ideálními bylinkami k dochucení jsou máta, meduňka nebo lípie.

Něco dobrého navrch

Venkovní stolování je jako stvořené pro každodenní příležitost, ale ještě mnohem více pro společenské příležitosti. Zatímco při setkání s přáteli jistě oceníte dobře vybavený bar, na dětské party si zase rádi dopřejete zmrzlinu a domácí limonády.

Pozor, grilovat se dá i sladké

Grilovaný banán bude chutnat nejen dospělým, ale i menším strávníkům. Zkusili jste ale už někdy třeba grilovanou zmrzlinu?

K této specifické přípravě se hodí například vanilková nebo karamelová zmrzlina, stačí ji zabalit do alobalu a dát na gril. Můžete si také opéci ovocné špízy.

Na špejli napíchněte kousky ananasu, broskví, melounu nebo banánu. Nesmíme ale zapomenout ani na pečenou klasiku dětských oslav, tedy na marshmallow.

Pokusy s grilovaným ovocem

Ačkoli bude dobré i bez všech možných úprav, můžete si s ním ještě trochu pohrát a vytvořit z něj perfektní dezert. Vyloženě sladké ovoce zakápněte citronem, zvýrazníte tak jeho ovocnou chuť.

Zkaramelizované ovoce ještě můžete na chvilku ponořit do cukru. Broskve se dají také flambovat.

Jakmile je ugrilujete, stačí je zakápnout několika kapkami oblíbeného alkoholu a zapálit. Na grilu je ponechte do chvíle, než oheň sám zhasne, pak už si můžete pochutnávat.

Mnohem snazší a časově méně náročnou úpravou je dochucení tradičním kořením. Broskvi, banánu nebo jahodám bude sedět skořice.

0 0 hlasy
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
nikolanemcova

Recepty vypadaj super, kopec věcí by se dalo vyzkoušet. Jen škoda, že ve městě nemám velkou zahradu, ale snad něco na tom balkóně dám dohromady. 😀

dagmar

No tak tohle je super. Už se nemůžu dočkat, až vyrazim promarketovat to všecko co tu píšou. Jsem z Plzně, tak u nás se griluje na každým kroku hned jak je hezky.

ludmila122

Jako programátorka trávím spoustu času u počítače, takže tyhle praktické rady, jak si užít léto venku, vážně ocením. Plynový gril už mám, ale teď zvažuju i to ohniště. Díky za tipy.

gabrielacerna

Úžasný článek! Vždycky jsem hledala inspiraci, jak si zpříjemnit grilovací sezónu a tento rok to bude konečně ve velkém stylu. Napadlo mě, že bych mohla do letní kuchyně přidat i malý bylinkový záhonek pro čerstvé koření.

sdílejte článek
Související články
Ačkoli Halloween nepatří mezi typické české svátky, v posledních letech si u nás získává stále větší popularitu. Domů vyzdobených vydlabanými dýněmi, pavouky, netopýry, lebkami a dalšími hororovými výjevy je vidět stále víc. Tak zapojte vnoučata a vytvořte si společně nějaký originální halloweenský kousek. Pohádkový domeček z dýně Budete potřebovat: 1 velkou dýni nůž lžíci barvy tavnou pistoli štětec dřívka […]
Svátek strašidel a dýní s plápolajícíma očima je tu a s ním spojené hrátky s výzdobou! Vyrobte si tyto kousky, které vykouzlí tu správnou atmosféru. Střapatý věnec 1) Hlavní částí této dekorace je halloweenský řetěz, který si pro zjednodušení můžete zakoupit v některém z partyshopů, prodejně s dekoracemi či na internetu. 2) Další důležitou základní složkou je kovový drát, který stočíte do kruhu o […]
Spojte zábavnou činnost s užitečným! Vyrobte si originální kuchyňskou chňapku, podložku pod hrnce nebo návlek na hrnek, který udrží váš nápoj teplý. Dopřejte obyčejné rukavici vtipný šmrnc 1) Můžete i jednoduše ozvláštnit podle svého již hotovou kuchyňskou chňapku. Vetkněte na ni svoji ruku! Připravte si textilii ve dvou barvách a drobné knoflíčky či korálky a stužku. Hodí se nůžky, šití a lepidlo na textil. […]
Leží vám doma v knihovně staré knihy, které už nikdo číst nebude? Pak je určitě nevyhazujte. Můžete je totiž přeměnit v krásnou a originální dekoraci. Tvoření ze starých knih se nazývá book art a v posledních letech má stále více příznivců. Alfou a omegou tohoto koníčku je dát starým nepotřebným knihám nový život. Možností, jak staré knihy zužitkovat, je […]
reklama
Partnerské vztahy
Jak oblečení ovlivňuje náladu?
Víte, že to, co máte na sobě, je důležité pro váš vnitřní pocit? Ovlivňuje to totiž vaši náladu, ale i myšlení. Přísloví, že šaty dělají člověka, má něco do sebe! Každý detail vašeho oblečení o vás něco vypovídá. Stačí rychlý vizuální detail, a mozek si utvoří názor. Jde o pocit tam někde uvnitř, který nelze definovat. Třeba jen při pohledu na boty […]
Jste sama, či spíš osamělá?
Osamělost nesouvisí s fyzickou samotou, ale s tím, že se cítíte sama, i když jste s partnerem či jinými lidmi. Proč se tyhle pocity dostavují? Jak se v nich vyznat? A jak to můžete změnit? Když vás ten druhý zklame nebo podvede, cítíte až fyzickou bolest ze zklamání. Ztráta důvěry ve vás vyvolá pocit nezměrné osamělosti. Cítíte se sama a prázdná, přestože jste […]
I z bolesti může vyrůst přátelství
Nikdy bych nevěřila, že se v mém věku ještě naučím bránit sama sebe. Kolega v práci ze mě udělal terč posměchu a já se cítila bezmocná. Přesto jsem v sobě našla sílu ozvat se a tím změnila i jeho život. Když se ohlédnu zpátky, mám pocit, že se můj celý život nesl na vlnách klidu a bouří. Byla jsem vždycky ta, která […]
Jakým ženám muži často zahýbají?
Zjistila jste, že vám byl nevěrný? Ještě předtím, než se začnete hroutit nebo zahájíte palbu, sáhněte si do svědomí. Nemáte na té situaci kus viny i vy sama? Nevěra vždy byla, je a bude. S tím nic nenaděláme, i když se nám to nelíbí. Víte ale, jaké typy žen pánové nejčastěji podvádějí? Nezávislé fifleny Jsou nezávislé, samostatné, se vším si poradí […]
Cestování
Kdevám Halloween nažene husí kůži?
Tento svátek má svůj prapůvod v Anglii. Už ale staří Keltové uctívali v tento magický čas své zemřelé. My jsme se naučili Svátek zesnulých nazývat lidově Dušičky. Zapalujeme svíčky a těšíme se na znamení… Následky krutého řádění Na zámku v Českém Krumlově bydlelo mnoho podivných osobností, které v něm dodnes údajně přebývají. Tou nejděsivější je syn císaře Rudolfa II., který […]
Magická Praha, jejíž sláva hvězd se dotýká
Tentokrát nás čeká tajemné místo opředené bájemi i významně spojené s českou historií. Pojďme spolu na Vyšehrad. Kdo by neznal Vyšehrad. Už od školy nás provází hrdinský skok Horymíra, který se na svém koni Šemíkovi přehoupl přes jeho hradby a zmizel někde u Neumětel. Dnes toto místo láká spíše romantiky než statečné reky, ale jeho kouzlo […]
Kam na Halloween – Česko
Neseďte doma a vyrazte na Halloween za zábavou. Letos nás čeká spousta zajímavých akcí po celé republice, které stojí rozhodně za to. Strašidelným programem lákají zámky, zoologické či botanické zahrady, ale i tajemné pevnosti. Masky s sebou! Muzeum Divokého západu v Plzni Zažijte halooweenský rej originálně, ve westernovém stylu! Právě takový pořádá Muzeum amerického západu, West Park v Plzni. Koná se 1. 11. […]
Egypt – dovolená, na kterou se nezapomíná!
Kdo jej ale jednou navštívil, ten se rád vrací. Egypt nám přirostl k srdci vším, co nabízí. Je toho hodně za velmi přijatelnou cenu. Vynikající jídlo, velkolepé památky, teplé moře plné korálů a barevných rybek. A výhodné nákupy. Ještě jste v Egyptě nebyli? Pak o hodně přicházíte! Tato země toho nabízí tolik, že je škoda ji důkladně neprozkoumat. Krásnou dovolenou […]
Krása a zdraví
Chroupejte ořechy pro zdraví i krásu
Zobou se u televize, sypou do salátu a pečení bez nich taky nebývá ono. Ale věděla jste, že ořechy nejsou jen dobrůtka, ale hotový zázrak pro tělo i mysl? Přinášíme vám důvody, proč si je dopřát každý den a bez výčitek. Ořechy myslí za vás Říká se, že vlašský ořech připomíná tvarem mozek – a není to náhoda. Obsahuje totiž cenné omega-3 […]
Pěstujte si obočí i na podzim
Chlad, vítr či suchý vzduch mají vliv i na stav obočí. To si zaslouží speciální péči, aby zůstalo husté, lesklé a upravené. Dobře ošetřené obočí dokáže rozzářit oči, dodat obličeji výraz a celkově podtrhnout přirozenou krásu. Podzimní péče o obočí by měla zahrnovat čištění, výživu, případné barvení a styling, který udrží chloupky v požadovaném tvaru a zvýrazní jejich lesk. Čisticí pěna je […]
Krásný účes i v plískanicích
Teploty se hlavně po ránu blíží k nule, někde už jsou dokonce i přízemní mrazíky. A právě takové počasí má neblahý vliv na naši korunu krásy. Je zcela přirozené, že když skončí teplá část podzimu, vybalíme ze skříní svetry, bundy a rukavice. Zkřehlé tělo zabalíme do vrstev oblečení, a je po problému. Kůži zase poskytneme ochranu v podobě mastnějších krémů. Jenže […]
Úleva pro bolavé zuby
Bolest zubů dokáže pořádně potrápit a často přijde v tu nejméně vhodnou chvíli. Než se člověk dostane k zubaři, hledá alespoň dočasnou úlevu. Pomoci mohou jednoduché domácí prostředky, bylinky nebo volně prodejné přípravky, které zmírní zánět i otok. Důležité je ale také vědět, kdy už bolest signalizuje vážnější problém, který je potřeba řešit odborně. Včasný […]
Magický svět
Má duše toužila vrátit se domů na Dálný východ
Od dětství jsem posedlá touhou žít v daleké zemi. Fascinují mě země Dálného východu. Může snad za to vzpomínka na minulý život? Od dětství jsem toužila podívat se do Japonska, nebo do Číny. Byl to můj velký sen. Mou nejoblíbenější knihou, kterou jsem přečetla už ve dvanácti letech jedním dechem, byly Příběhy z čínských tržišť a bazarů. Jako […]
Sluneční kouzla pro klid v duši
Ať už jste ve dlouho vztahu, nebo jste právě někoho poznala, otočtě se ke slunci. Jeho síla funguje proti podzimním splínům i jako zdroj radosti. Sluneční energie není jen fyzické teplo. Je to archetyp: světlo, které proniká, otevírá, oživuje. V magii je slunce symbolem síly, vitality, tvořivosti, ale také radosti. Vztahy, které stagnují, často trpí právě […]
Rozumíte svým snům?
V některých kulturách jsou sny vnímány jako okna do nových dimenzí a staří Egypťané věřili, že jsou formou vidění do jiné reality. Zpracovávají dojmy z prožitého dne, ale víte, co vám chtějí říct? Znáte ten pocit, kdy vám celý den vrtá hlavou, jaký význam vám ten spletitý děj ze sna vlastně chtěl napovědět a co vám měl váš noční zážitek přinést? […]
Proud světla z nebe vyléčil moji nemoc
Létají do toho chrámu andělé, kteří plní přání? Modlila jsem se tam za uzdravení a zázrak se stal. Na cestě domů mě ozářilo světlo z nebe. Když jsem onemocněla rakovinou, můj zdravotní stav se rychle horšil. Bylo mi něco málo přes šedesát let, říkala jsem si, že je to ještě brzy, abych opustila rodinu a hlavně […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Z chudobince až ke slávě: Neuvěřitelný příběh slavného Charlie Chaplina
epochaplus.cz
Z chudobince až ke slávě: Neuvěřitelný příběh slavného Charlie Chaplina
Z chudobince až ke slávě – to není jen fráze, ale skutečný životní příběh Charlieho Chaplina, muže, který rozesmál svět a přitom sám poznal jeho nejtemnější tvář. Narodil se do bídných poměrů v Londýně, kde strádal hladem a ztratil rodiče dřív, než mohl pochopit, co je domov. Z dětského útulku se ale vydal na cestu,
Giacomo Casanova: James Bond z 18. století!
epochalnisvet.cz
Giacomo Casanova: James Bond z 18. století!
Když se řekne Casanova, všichni si představí svůdníka, který se stále jen motá kolem krásných žen a sladkými řečičkami se jim snaží dostat pod sukně. Jenže Casanova je mnohem víc.   Giacomo Girolamo Casanova (1725–1798) není jen obyčejný sukničkář…Je dobrodruh, spisovatel, diplomat, léčitel, duchovní, zednář, špión, mistr intrik a improvizace, hvězda společnosti a milovník života,
Podvádělo se při soutěži o sv. Václava?
historyplus.cz
Podvádělo se při soutěži o sv. Václava?
Na pražském Václavském náměstí má stát socha svatého Václava. Jen je třeba učinit zásadní rozhodnutí. Byl patron české země tvrdý bojovník, nebo pokorný světec? Sochu svatého Václava má pražské Václavské náměstí už od roku 1680. Jejím autorem je český raně barokní sochař Jan Jiří Bendl (asi 1610–1680) a stojí uprostřed náměstí, tenkrát ještě zvaném Koňský
Jak úklidová služba šetří čas a zlepšuje kvalitu života
nasehvezdy.cz
Jak úklidová služba šetří čas a zlepšuje kvalitu života
V dnešní uspěchané době se stále více lidí potýká s nedostatkem času. Práce, rodina, společenské povinnosti – den uteče dřív, než si stihneme všimnout, že byt nebo dům potřebují důkladný úklid. A práv
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Sýrová omeleta s žampiony a salámem
tisicereceptu.cz
Sýrová omeleta s žampiony a salámem
Další královská snídaně na vašem stole. Suroviny na 4 porce všechny zbytky sýrů z ledničky 2 plechovky žampionů nebo kus pórku 4 celá vajíčka trocha mléka párek nebo zbytek měkkého salámu s
Tiffany & Co. získává Cenu poroty a Cenu za dědictví na inauguračním ročníku Grand Prix de la Haute Joaillerie
iluxus.cz
Tiffany & Co. získává Cenu poroty a Cenu za dědictví na inauguračním ročníku Grand Prix de la Haute Joaillerie
Společnost Tiffany & Co. s hrdostí oznamuje, že byla oceněna Cenou poroty (Jury’s Special Prize) a Cenou za dědictví (Heritage Prize) na prvním ročníku Grand Prix de la Haute Joaillerie (GPHJ) v M
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Jsme spolu díky bouřlivé hádce
skutecnepribehy.cz
Jsme spolu díky bouřlivé hádce
Se sousedem jsme se příliš neznali, paradoxně nás sblížilo, že jsem vyslechla jeho hádku se ženou. U sousedů se hádky občas ozývaly, ale tentokrát to bylo přespříliš. Soused řval, jako by ho na nože brali. Byla jsem zvědavá, a tak jsem se schovala do stodoly. Odtud se dalo pootevřenými dvířky pohodlně koukat do vedlejší zahrady, kde soused hulákal na manželku, která
Citlivost na lepek? Vědci zjistili, že problém často není v lepku samotném
21stoleti.cz
Citlivost na lepek? Vědci zjistili, že problém často není v lepku samotném
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo do
Záhadná noc, která zachránila Jeruzalém: Byl to anděl, démon, nebo mor?
enigmaplus.cz
Záhadná noc, která zachránila Jeruzalém: Byl to anděl, démon, nebo mor?
Bylo to dílo anděla smrti, jak praví Bible, nebo za podivuhodnou záchranou Jeruzaléma stálo něco docela jiného, ačkoliv neméně děsivého? Namísto hrůzu nahánějící armády, která Jeruzalém obléhala dlouh
Jak udržet pavouky mimo domov
panidomu.cz
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz