Suroviny:
1 kg lilku
700 g rajčatového pyré
500 g mozzarelly
80 g parmazánu
3 stroužky česneku
mouka na obalení
bazalka
olej na smažení
olivový olej
sůl (jemná i hrubozrnná)

Postup:
Lilek nakrájejte na kulaté plátky silné asi ½ cm. Plátky lilku posypte hrubozrnnou solí a dejte na 2 hodiny do cedníku. To vytáhne jejich vlhkost a zvýrazní chuť lilku. Poté lilky opláchněte a osušte kuchyňským papírem.
Česnek nasekejte a orestujte ho v hrnci na 2 lžících olivového oleje. Přidejte rajčatové pyré, trochu soli a chvíli nechte dusit.
Plátky lilku obalte v mouce a smažte na rozpáleném oleji 4–5 minut. Opečené plátky položte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby absorbovaly přebytečný tuk. Mozzarellu nakrájejte na kostičky a nastrouhejte parmazán.
Předehřejte troubu na 180 °C. Na dno zapékací misky rozetřete trochu rajčatové omáčky, poté zakryjete vrstvou smaženého lilku, další omáčkou, na kostičky nakrájenou mozzarellou, strouhaným parmazánem a bazalkou.
Udělejte další dvě vrstvy a spotřebujte všechny ingredience. Nakonec posypejte strouhaným parmazánem. Vložte do trouby a pečte 30 minut.
Gratinovaný lilek můžete jíst teplý, ale klidně i studený. Někteří dokonce tvrdí, že studený je lepší, protože chutě se krásně spojí. Navíc vás takový pokrm krásně osvěží.
Recept vypadá velmi zajímavě, zvlášť s těmi vrstvami mozzarelly a parmazánu. Už vím, co budu vařit příští víkend!
Hele, tohle zní fakt super, miluju gratinování! Akorát to smažení, to mi nahání trochu strach. Ale určitě stojí za to to zkusit, ne?