Suroviny:
1 střední květák
250 ml smetany ke šlehání
100 g goudy
2 lžíce másla
1 stroužek česneku
1 lžička dijonské hořčice
špetka muškátového oříšku
3 lžíce parmazánu na posypání
sůl
pepř
Postup:
Z květáku odstraňte vnější listy a košťál. Jeho bílou část rozdělte na středně velké růžičky a ty asi
5 min povařte v osolené vodě. Měly by zůstat pevné a křupavé, aby se poté při pečení nerozpadly.
V kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte do něj prolisovaný česnek a nechte ho rozvonět. Poté přidejte hořčici a muškátový oříšek a vše zalijte smetanou.
Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Jakmile bude smetanouvá směs dostatečně teplá, vmíchejte do ní polovinu strouhaného sýra a nechte ho rozpustit.
Zapékací mísu vymažte máslem, naskládejte do ní vařené růžičky květáku a zalijte je sýrovou omáčkou. Poté je rovnoměrně posypejte zbytkem strouhané goudy a parmazánem.
Pokrm vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 min dozlatova. Gratinovaný květák můžete podávat jako přílohu k masu, ale poslouží i jako plnohodnotná večeře.
Jo, ten gratinovanej květák vypada fakt dobře! Jsem zvědavá, jak to bude chutnat s tou hořčicí. Asi to hned zkusim.
Miluju gratinovaný květák, dělám ho doma dost často. Tento recept vypadá skvěle, obzvlášť díky tomu dijonskému nádechu! Už se těším, až ho vyzkouším.