Suroviny:
1 kg brambor
2 cibule
2 pastináky
2 vejce
150 g anglické slaniny
100 g parmezánu
200 ml smetany
1 lžíce másla
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
Postup:
Oloupané a omyté brambory a pastinák nakrájejte na silnější plátky a uvařte je do poloměkka. Sceďte je a nechte alespoň částečně vychladnout. Mezitím si nadrobno nakrájejte anglickou slaninu a cibuli a krátce je osmažte v rozpálené pánvi.
Troubu předehřejte na 200 °C. Vajíčka vyklepněte do mísy, přidejte smetanu, zhruba polovinu strouhaného parmezánu, sůl, pepř a špetku strouhaného muškátového oříšku. Vše prošlehejte vidličkou.
Hlubokou zapékací mísu vymažte ze všech stran máslem a začněte s vrstvením. Na dno rozložte plátky brambor a pastináku, na ně dejte slaninu s cibulí a celý tento postup ještě jednou zopakujte.
Nakonec navrch naskládejte zbytek brambor a pastináku. Vše zalijte smetanovou směsí a posypejte zbytkem strouhaného parmezánu.
Pečte zhruba 30 minut, dokud povrch krásně nezezlátne. Gratinované brambory na talíři doplňte o kyselé okurky nebo marinovanou červenou řepu.
Tip!
Místo slaniny použijte kostičky kuřecího masa.
Recept je fajn, ale bojim se ze budu mit problem s tou kombinaci brambor a pastináku, oni se nekdy muzou dlouho vařit.
Miluju gratinované brambory! Přidání pastináku je skvělý nápad, určitě to vyzkouším při nejbližší večeři s přáteli.
Tento recept vypadá výborně! Jako učitelka s vášní pro umění ráda experimentuji v kuchyni a ráda bych tento pokrm při nějaké příští akci vyzkoušela.