Suroviny:
1 kg brambor
2 cibule
150 g anglické slaniny
150 g čedaru
200 ml smetany
2 vejce
1 lžíce másla
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
Postup:
Oloupané a omyté brambory nakrájejte na silnější plátky a uvařte do poloměkka. Sceďte je a nechte alespoň částečně vychladnout. Mezitím si nadrobno nakrájejte anglickou slaninu a cibuli.
Troubu předehřejte na 200 °C. Vajíčka vyklepněte do mísy, přidejte smetanu, sůl, pepř a špetku strouhaného muškátového oříšku. Vše prošlehejte vidličkou.
Hlubokou zapékací mísu vymažte máslem a začněte vrstvit – na dno pokládejte brambory, na ně cibuli a na závěr slaninu. Tento postup ještě jednou zopakujte a nakonec navrch naskládejte zbytek brambor.
Zalijte smetanovou směsí a posypejte strouhaným čedarem. Pečte zhruba 30 minut. Podávejte s kyselou okurkou.
Tip!
Jsou skvělé nejen jako příloha, ale i jako hlavní jídlo.