Tradiční čínská medicína je ve světě populární a řada léčivých rostlin a plodů, které používá, se začíná využívat i u nás. Patří mezi ně i goji, plody kustovnice čínské
Uznávaný všelék
Drobné červené bobule kustovnice jsou považovány za superpotravinu, jelikož jsou svým vysokým obsahem vitamínů, minerálů a stopových prvků přímo elixírem mládí. Pozitivních zdravotních účinků, které vykazuje, je obrovské množství.
Kustovnice posiluje obranyschopnost organismu, podporuje správnou funkci jater a ledvin, pomáhá rychleji spalovat tuky, detoxikuje tělo, snižuje krevní tlak a příznivě ovlivňuje vznik červených krvinek, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje paměť a posiluje srdce.
Zlepšuje zrak a ulevuje unaveným očím. Jsou jí připisovány i protinádorové účinky. Kustovnice je opěvována pro svou schopnost zpomalit procesy stárnutí, pomůže udržet zdravou a pružnou pleť a vykazuje i mírné afrodisiakální účinky.
Jak ji užívat
Sušené bobule kustovnice v současné době seženete v lékárnách, obchodech se zdravou výživou i běžně v supermarketech. Mají nakyslou, lehce svíravou chuť, vzhledem lehce připomínají rozinky.
Mohou se konzumovat jen tak, nebo jako přídavek například do snídaňového müsli. Doporučené množství je menší hrst denně, pokud jich sníte více, počítejte s mírně projímavým účinkem.
Goji se dá používat i pro přípravu čaje, podobně jako třeba šípek.Pro nápoj na zvýšení vitality přidejte malou hrst goji do půl litru vody, přiveďte k varu, 3 minuty povařte a nechte ještě chvíli odstát. Čaj pijte teplý či studený po malých doušcích.
Plody kustovnice můžete přidávat i do bylinkových čajů, kterým přidají živiny a barvu.