Gnocchi alla Sorrentina (čti: ňoky ala sorentina), bramborové noky s rajčatovou omáčkou, zapečené s mozzarellou – dokonalá harmonie chutí.
Potřebujete:
✿ 500 g brambor
✿ 1,5 šálku hladké mouky
✿ sůl
Omáčka:
✿ 3 lžíce olivového oleje
✿ 3 stroužky česneku
✿ 6 lístků bazalky
✿ 1 šálek bílého vína
✿ 400g plechovku loupaných rajčat
✿ 150 g mozzarelly
✿ 50 g parmezánu
1. Brambory ve slupce vařte v osolené vodě 35 minut. Slijte, oloupejte, rozmixujte. Přidejte mouku, sůl a zpracujte v hladké těsto. Těsto rozválejte na 2 cm tlusté válečky, odkrajujte 1,5cm kousky, zmáčkněte je vidličkou.
2. Na pánvi na oleji restujte česnek asi 5 minut. Přidejte bazalku a pak přilijte víno. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje o třetinu, asi 1 minutu. Přidejte rozmačkaná rajčata, osolte a povařte 10 minut.
3. V osolené vodě vařte noky, dokud nevyplavou na povrch. Přendejte je do pánve s omáčkou. Posypejte mozarellou a parmezánem. Zapečte při 220 °C 5–10 min.
Gnocchi alla Sorrentina jsou úžasným italským pokrmem, který kombinuje jednoduché přísady do jedinečné chuťové harmonie. Určitě je to mé zítřejší večeře!
Já se teda na gnocchi vždycky těším, ale nikdy jsem nevěděla, jak na ně správně. Tenhle recept zní fakt jednoduše, musím ho vyzkoušet!