Galetka je vlastně taková palačinka z pohankové mouky. Bude skvělá třeba k snídani, můžete ji plnit i různými druhy sýra, šunky či bylinkami.
Potřebujete:
✿ 250 g hladké pohankové mouky
✿ 30 g hladké pšeničné mouky
✿ 2 lžičky soli
✿ 1 vejce
✿ 500 ml vody
✿ olej
Náplň:
✿ 400 g baby špenátu
✿ 200 g tvrdého sýru
✿ 12 ks vajec
✿ sůl
✿ barevný pepř
1. V míse smíchejte obě mouky, sůl vejce a postupně zapracujte studenou vodu. Těsto nechte alespoň 2 hodiny odležet. Pánev potřete olejem a rozpalte ho. Naběračkou nalijte těsto po celé pánvi v co nejtenčí vrstvě.
Jakmile začnou okraje zlátnout, palačinku otočte a opečte z druhé strany. Stejně připravte další galetky.
2. Listy špenátu vhoďte do vroucí vody, nechte zavadnout, slijte, propláchněte studenou vodou a pokrájejte. Z vajec usmažte na pánvi volská oka.
3. Na galetky dejte špenát, strouhaný sýr a na střed položte vejce. Okraje galetek ohněte do středu do čtverce, střed nechte volný. Osolte, opepřete a podávejte. Doplnit můžete dle chuti třeba slaninou či listy čerstvé rukoly.
Tento recept je skutečně zajímavý. Pohanková mouka je výborný zdroj minerálů a proteinů. Těším se, až tento recept zařadím do svých snídaní.
auuu, to musí bejt mňamka! Já miluju všemožný variace na snídani, takže tohle musím rozhodně vyzkoušet. Jako bonus si možná přidám trošku avokáda, to bude top!
Mně se tohle moc nelíbí, jsem zvyklá na klasický chleba s máslem. Ale manžel miluje takovýhle věci, tak mu to možná někdy zkusím udělat 😀
To vypadá opravdu lahodně! Už dlouho hledám zdravější variantu snídaně a tahle galetka se špenátem a vejcem to asi bude. Musím vyzkoušet!