Svůj původ má tento salát ve francouzském městě Nice. Proto ho lidé pojmenovali Niçoise, čtěte nisuáz.
Suroviny:
300 g tuňáka ve vlastní šťávě
300 g cherry rajčátek
hrst čerstvé bazalky
100 g černých oliv
3 vařená vejce
200 g fazolových lusků
1 hlávka kudrnatého salátu
100 g ančoviček
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 lžíce vinného octa
špetka hnědého cukru
Postup:
Lusky povařte 10 minut ve vroucí vodě. Vejce uvařte tak, aby byl žloutek uvnitř polotvrdý, tedy cca 7 minut. Připravte si zálivku z oleje, prolisovaného česneku, octa a cukru.
Na talíř naservírujte natrhaný salát, rozkrájená vejce, kousky tuňáku, filetky ančoviček, olivy a nakrájená rajčátka a lusky. Salát bohatě zalijte připraveným dresinkem a posypejte bazalkou. Dobrou chuť!