Francouzské poleno neboli bûche de Noël je nejen krásné na pohled, ale díky čokoládovému krému a nadýchanému těstu si ho zamilujete i chuťově.
Ingredience:
● 100 g hladké mouky
● 100 g cukru
● 4 vejce
● 1 lžička prášku do pečiva
● 200 g čokolády na vaření
● 200 ml smetany ke šlehání
● 100 g másla
Postup:
Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a vmícháme ho do těsta. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10 min při 180 °C.
Po upečení je srolujeme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme čokoládový krém – čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme ji se smetanou a máslem. Vychladlý plát potřeme krémem, znovu srolujeme a potřeme zbytkem krému.
Příprava: 1,5 hod
Cena: 150 Kč
Francouzské poleno je opravdu vynikající! Připomíná mi naše studentské časy, kdy jsme zkoušeli nové dezerty.
Hele, to je zajímavý! Nikdy sem o takovým dezertu neslyšela, ale zní to fakt super. Možná to zkusím upéct s kámoškou.
To vypadá jako úžasný recept! Francouzské poleno mě zaujalo nejen kvůli chuti, ale i kvůli vzhledu.
Francouzské poleno je pro mě novinka, ale vypadá to skvěle! Určitě ho vyzkouším udělat o víkendu. Taky miluju, jak je to vizuálně krásný dezert.