Jsou křupavé, chutné a hlavně pořádně sýrové.
Ingredience:
2 kg brambor
2 cibule
3 párky
sůl, pepř
sladká paprika
hladká mouka
máslo
mléko
nastrouhaný sýr
špetka muškátového oříšku
Postup:
Brambory uvařte i se slupkou, pak je nakrájejte na plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka a párek rovněž na tenčí kolečka. Zapékací mísu vymažte máslem a na dno vyskládejte vrstvu brambor. Přidejte cibuli a párek. Vše osolte, opepřete a zasypejte paprikou. Postupně přidávejte další vrstvy.
V kastrůlku rozpusťte 2 kostky másla, přisypejte mouku a nechte ji zpěnit. Po částech přilévejte mléko a za stálého míchaní uvařte hladký krém, do kterého poté přisypejte nastrouhaný sýr. Bešamel ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Brambory zalijte bešamelem a pečte na 190 °C 30 minut.
Náš tip:
Bramboráčky servírujte se zakysanou smetanou ochucenou sušeným česnekem, solí a pepřem.