Francouzi se jako správní gurmáni nezříkají ani sladkostí – upečte si třeba tenhle nadýchaný koláč. Třešně lze použít i kompotované.
Potřebujete:
✿ 1 hrnek mléka
✿ 1 hrnek smetany ke šlehání
✿ 3 celé vejce
✿ 2 žloutky
✿ 1 lžičku vanilkové esence
✿ ½ hrnku cukru krupice
✿ 3 lžíce hladké mouky 300 g třešní
✿ špetku soli
✿ máslo na vymazání
✿ moučkový cukr na posypání
1. Kulatou formu na koláč vymažte máslem. Na dno postupně pokládejte omyté, okapané a vypeckované třešně.
2. Ve větší míse krátce prošlehejte vajíčka, dva žloutky a krupicový cukr. Poté přidejte sůl, pár kapek vanilkové esence, smetanu, mléko a mouku a vše prošlehejte dohladka.
3. Vzniklým velice řídkým těstem zalijte třešně v koláčové formě a dejte do trouby předehřáté na 180 °C péct asi na 45 minut. Hotový moučník ještě zlehka posypejte moučkovým cukrem a už můžete podávat.