Základem poctivé francouzské cibulačky je minimálně 1 kilogram co nejčerstvější cibule.
Suroviny:
1 kg cibule
1,5 l hovězího vývaru
1 svazek tymiánu
2 dl červeného vína
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
8 plátků bagetky
250 g stouhaného sýra
sůl
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
V hrnci si rozpusťte máslo a přidejte do něj cibuli. Osolte ji a duste pod pokličkou patnáct minut.
Poklici odklopte a nechte cibuli zkaramelizovat. Obvykle to trvá půl hodiny, maximálně 45 minut.
Až bude mít cibule tmavě hnědou barvu, zaprašte ji moukou a restujte.
Podlijte ji červeným vínem a nechte ho částečně odvařit. Pak přidejte vývar.
Přidejte tymián a vařte další půlhodinu.
Bagetu si nakrájejte na plátky, posypejte ji sýrem a poté ji zapečte v troubě.
Polévku servírujte ozdobenou čerstvým tymiánem a s opečenou bagetkou.
Jako že teda cibulačka mi nikdy moc nechutnala, ale tohle s tím vínem a sýrem vypadá, že snad zkusím.
Mockrát díky za recept! Miluji francouzskou kuchyni a tohle je pravá klasika. S dobrým vínem je to skvělý zážitek!
Díky za recept! Už jsem pár cibulaček zkoušela, ale tento s červeným vínem a pečenou bagetkou vypadá opravdu lahodně.
Cibulačka je moje nejoblíbenější polévka, vždycky mě zahřeje v chladných dnech. Skvělý je tip na červené víno, dodává jí úžasnou chuť!