V čem tkví tajemství dokonalé francouzské cibulačky? Hlavně ve správně orestované cibuli.
Suroviny:
1 kg cibule
1,2 l hovězího vývaru
1 svazek tymiánu
75 ml vína
3 lžíce másla
2 lžíce mouky
8 plátků bílé bagety
200 g plátkového sýra S sůl
Postup:
Cibuli si oloupejte a překrojte na polovinu. Podélně ji nakrájejte na tenoučké nudličky. V hrnci si rozpusťte máslo a po chvíli přidejte cibuli. Vydatně ji osolte a opravdu velmi dobře promíchejte s máslem.
Cibuli nyní duste přibližně 15 minut, dokud nepustí všechnu vodu. Nyní nechte cibuli zkaramelizovat. Když se vám náhodou připeče, vůbec to nevadí, právě naopak. Až bude mít cibule tmavě hnědou barvu, zaprašte ji moukou, promíchejte a zalijte vínem.
Přidejte tymián a po 5 minutách přidejte vývar. Vařte 30 minut. Plátky bagety si nasucho z obou stran opečte. Polévku přendejte do misek vhodných do trouby. Přidejte plátky bagety a také plátkový sýr. Zapékejte přibližně 10 minut na 190 °C.