Suroviny:
Na palačinky:
100 g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
250 ml mléka
1 lžíce másla
1 lžíce oleje
Na omáčku:
60 g másla
50 ml koňaku
6 lžic krupicového cukru
300 ml pomerančové šťávy
šťáva a kůra z 1 citronu
kůra z ½ pomeranče
Postup:
V míse smíchejte mouku se solí, mlékem, vejci a rozpuštěným máslem. Rozehřejte pánev, potřete ji olejem a krouživým pohybem rozlijte trochu těsta po celé ploše. Palačinku opékejte asi minutu, otočte ji a opečte i z druhé strany.
Hotové placky odložte stranou a připravte si omáčku. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr a rozpusťte ho na zlatavý karamel, trvá to asi 2 minuty.
Postupně přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, přidejte kůru z citrusů, rozmíchejte a vařte na mírném ohni, až se omáčka zredukuje asi na polovinu. Teprve pak přilijte likér a odstavte.
Palačinky složte na čtvrtiny, vložte do pánve s omáčkou a znovu prohřejte. Pak je přelijte nahřátým brandy či koňakem, alkohol zapalte a palačinky flambujte. Podávejte je na nahřátých talířích přelité zbylým pomerančovým karamelem.
Sakra, až se mi sbíhají sliny na tyhle palačinky. Ten karamel s pomerančem musí být top!
Jako někdo, kdo rád experimentuje s dezerty, určitě tohle vyskúším. A ty flambované efekty budou určitě působivé!
Tohle vypadá fakt lahodně! Jsem ráda, že jsem narazila na tento recept, je to takový upgrade klasických palačinek.
Miluju palačinky se zvláštními omáčkami. Tohle vypadá dost luxusně a trochu jako z drahé restaurace.
Tyhle palačinky musím rozhodně zkusit! Jen ten koňak budu muset nějak šikovně sehnat.
Wow, flambované palačinky zní jako skvělý dezert! Mě se moc líbí ten nápad s omáčkou z pomeranče a citronu.