Suroviny na 4 porce:
300 g červených fazolí
2 l vody nebo zeleninového vývaru
čerstvý koriandr
8 stroužků česneku
2 červené papriky
1 lžíce kmínu
1 lžíce semínek koriandru
1 lžíce nového koření
4 lžíce olivového oleje
sůl
Postup:
Fazole namočíme na alespoň osm hodin. Poté je propláchneme a dáme vařit v zeleninovém vývaru. Vaříme cca 1 hodinu. Přibližně 1 hrníček vývaru odložíme stranou na později. Po dovaření si dáme stranou asi 1 hrníček fazolí (na ozdobu).
Zbytek vývaru s fazolemi rozmixujeme. Přidáme česnek a chilli. Mezitím na suché pánvi osmažíme kmín, koriandr a nové koření. Stačí asi 2 minuty. Na pánev přilijeme rostlinný olej, na něm osmahneme česnek a chilli. Stačí 1,5 minuty, pozor, ať česnek nezhořkne.
Poté zalijeme hrnkem vývaru, osolíme a opepříme, a pak obsah přelijeme k fazolím a znovu promixujeme. Nakonec polévku zahřejeme, ale už nevaříme. A můžete podávat. Fazolačku nalijeme do misek a ozdobíme celými fazolemi, případně snítkami koriandru.